Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Träning

Söndag eftermiddag, fint väder och lagom vind. Dags för årets första träningssegling. Team Spiff ska i år segla SS Slörens Skepparkanna i en Express. Alltså behövde vi bekanta oss med tävlingsredskapet. Samling vid tretiden i hamnen och tämligen omgående gled vi ut från bryggan och satte segel.

Till saken hör att båten i fråga är en Express som är i stort sett i originalskick. Inga hundratals trimlinor och lovartsskotningar här inte. Det enda räjsiga med båten är en nyinköpt (begagnad men nästan ny) fock.

Nåja, båtfarten verkade det inte vara något fel på. Trots att loggen krånglade kändes det som att vi direkt hittade god båtfart och efter litet pillande kändes slagen som att de satt hyfsat också.

Vi korsade Rivöfjorden och gick ner mot banområdet utanför Hinsholmen. På kul plockade vi bana 1 som ”testobjekt” och fejakde en start och påbörjade en kryss ner mot B. Vid B skulle vi så hissa spinnaker. ”Den har inte varit uppe på fyra år” säger båtens ägare men det gick! Dessvärre var spinnakern inte packad och det strulade en hel del så vi fick inte upp blåsan förrän det var dags att ta ner igen och runda vid D in mot start/mål igen. Årets kortaste spinnakerbog?

Nåja, in i hamnen igen, runda upp vid A och ut till B igen. Denna gång satt spinnakern direkt i rundningen och nu körde vi hela vägen till hemmahamnen. Nära surf ett par gånger!

Väl i hamn vidtog nödpill för att få ordning på det vi kan fixa innan första start som är redan måndag kväll. Vi konstaterar att vi behöver komplettera med några fler råttor och att vi kan skippa rev och dirk till förmån för cunninham och spinnakerfall neddraget till sittbrunnen för bättre nedtagningar (nämnde jag att båten var original?). Dessutom ska vi försöka köra spinnakern utan nedhal och bara satsa på suggor istället – precis som vi körde NF:en.

Vi konstaterar att allt kändes väldigt bra, med rådande förutsättningar, och att vi ser fram emot säsongspremiären. Vi kommer kanske inte att vinna men vi kommer att ha roligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.