Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Team Spiff seglade Höstknalten

I våras hade vi planerat att segla ett antal kappseglingar under året. Flera av dem skulle genomföras med ”Spiff” men p.g.a. fördröjd leverans och fellevererade segel fick han aldrig något mätbrev. Vi har därför seglat måndagsseglingarna med ”Inge” och sedan blev det inget mer.

Men nu var det Knalten. Väderprognoserna spådde ju fantastiskt väder och vi ville alla segla. Sagt och gjort. En efteranmälan gjordes under fredagen och vi fixade till båten tidigt på lördag morgon. Vädret spåddes bli sys-sydost 3-6 m/s vridande till sys-sydväst. LSS valde bana 2 (långa banan) och startalternativ ”B” vilket innebar att vi skulle starta ca. 10:20 (Knalten seglas med omvänd SRS). Vi hade två Smaragder strax före oss och en Wasa 360 strax bakom.

Starten gick inget bra då vi bommade den ordentligt, vi var nog 45 sekunder sena, men vi hade hissat stora genuan och ganska snart plockade vi in ordentligt på Smaragderna framför. Redan vid Eskilsholmen var vi ikapp den ena men väl där måste vi göra ett slag och tappade litet igen (de har ju självslående fock). Sedan var det ”dragrace” ner till Knarrholmen där vi slog igen och sedan ner till Donsö huvud där vi till slut lyckades gå om. Även där fick vi ett slag men därefter kunde vi sträcka ända ner till Knalten. Den andra Smaragden drog iväg men vi tyckte att vi hade kontakt. Bakifrån kom Wasan närmare men vi höll undan rätt så bra. Söder om Valö mötte vinden litet samtidigt som det kom litet gamma sjö. Vi märkte att vi tappade en aning men vi var inte oroliga.

Så här långt i seglingen hade vi kört om flera båtar men inte blivit omåkta själva ännu. Nere vid Knalten blev det spinnakersättning och vi fick till den helt OK med tanke på att vi bara var tre ombord. Nu trodde vi att vi med vår stora spinnaker skulle åka ifatt den andra Smaragden och i gengäld bli omåkta av en del räjsigare flytetyg akter om oss  men så blev det inte. Smaragden drog iväg och vi höll undan. Wasan närmade sig inledningsvis men väl uppe vid Vanguard hade vi gått ifrån igen. Gipp vid bojen och därefter en mycket seg bog upp mot Fjärskärsbåden. Nu vred vinden sakta mot syd och benet plattade och plattade mer och mer. Litet för sen insåg vi att vi måste skära mer och ta ett par gippar. Trots detta släppte vi bara en båt förbi oss på detta ben.

Ner med spinnakern och rundning med halvvindsbog genom Snobbrännan. Nu hade vi två båtar alldeles i häcken – en First 36.7 och Anders Dahlsjö i sin Dominant. Tjena. Nu skulle vi bli frånåkta trodde vi. Men inte. Istället körde vi retfullt enkelt om en båt framför i lä och därefter åkte vi ifrån båtarna bakom riktigt ordentligt. Vid rundningen inne vid Brustholmen hade vi över 100 meter. Ny spinnakersättning och nu blev det än mer nervkittlande. Båtarna bakom närmade sig mer och mer där Anders Dahlsjö  gick strikt på sina polarer och en gång strök bara decimetern från vår akterspegel med mer skärning än oss. Så var han förbi tätt följd av Firsten. Men nu bommade han för de drog in på en skärning mot Fiskebäck medan vi och Firsten låg kvar ute i rännan. Vi räknade med starkare ström (som satte norrut) och en fin skärning in från Skifteskär in i mål. Bakom kunde vi se flera större båtar krypa närmare och närmare, Däribland ”Blur” men ikapp kom de inte. Dahlsjö, som valde vägen innanför Eskilsholmen, kom ut långt bakom oss när vi möttes vid Smörbådan och vi kunde hålla undan hela vägen in i mål.

Vi packade ihop båten och gick upp på ärtsoppan men någon prisutdelning eller resultatlista blev det aldrig. Det visade sig att tre båtar gått  i mål samtidigt och det hade blivit litet kuckelimuck vid linjen och nu var det protest inlämnad. Vi hade trevligt ändå.

Vi summerade en fin seglats där vi lyckades segla om många båtar med bara blev omseglade av två. Resultatet kom några dagar senare med Caspersson som segrare och vi på 15:e plats. Helt OK. Det var 36 båtar med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: