Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan, segling 4

Dags igen. Ännu en kväll med underbart väder om än något svalare än vi vant oss vid. Vinden svag och ostadig. Vi gick ut tidigt och då fyllde vinden i från VNV och vi tyckte nog att vi satte båtfart och trim hyggligt bra. Tillförsikt. Bana 6 (AKCEAGFGA) kommer upp på tribunen.

Track

Strax innan starten dör vinden något och börjar växla. Vi gör en hygglig start men kommer inte iväg. På första sträckan upp till K står vi nästan helt stilla. Vi har trimmat om för den minskade vinden men hittar uppenbarligen inte rätt. Frustration. Tvingas till ett par slag för att få fritt och det blir faktiskt litet bättre men vi är ju hopplöst långt efter redan. P.g.a. mycket trafik, och att vi blir något distraherade av vår dåliga båtfart, kan vi inte slå upp i sundet vid Eskilsholmen som varit vårt förstaval utan står på västerut. När vi kommer upp till Skifteskär hoppas vi kunna sträcka över och för ett litet ögonblick ser det ut som det ska gå men slutligen bestämmer vi oss för att dyka under istället. Vi tror att vi ska klara Lågerna men vinden skrotar litet och vi vågar inte chansa. Ett kort slag men trots det plockar vi faktiskt ett par båtar som rundade Skifteskär. Rundar C och har planerat för spinnaker men det visar sig att vinden vridit såpass att vi inte bedömer att vi kan bära den. Inte bra för resultatet. Vi hissar istället vid E och gör en hyfsad bog in mot A.

I hålet ut förbi Saltholmen går vi mycket bra och glider ut fint i rännan. Det är nu de riktiga problemen börjar… Vinden minskar igen och vi trimmar om men det stämmer inte. Båten är helt stum och farten fattas. Konkurrerande båtar omkring oss kör både högre och fortare och till slut blir det väl ett hjärnspöke – inget vi gör verkar hjälpa. Det blir inte bättre av att vi tvingas till dumma slag för att undvika skitvind, inget av dem taktiskt välmotiverat för övrigt. Vinden minskar succesivt på vägen ut mot F. De sista två slagen gör vi tydligen något rätt för plötsligt är farten tillbaka! Litet för sent..

Vid rundningen har vi alla spinnakergrejer på fel sida eftersom vi varit för upptagna med att försöka hitta rätt trim för att dra om så vi gör en gipp åt fel håll och sätter. Detta ger oss i och för sig en bättre skärning ner mot Stångerholmen men alla båtar runt oss går rakare och tjänar på det. Vid G konstarerar vi att båtarna före oss glidit ifrån i vad som ser ut som bättre vind och vi hoppas nästan på att det minskar mer bakom oss så vi åtminstone har en chans att slå båtarna bakom på handicap då alla har lägre än oss. Nä. Vinden ökar istället bakifrån när vi går in i sundet vid Saltholmen.

Vi summerar och konstaterar att båtfarten inte funnits under dagens segling. Dessvärre vet vi inte vad vi gjort fel så det känns rätt ruttet faktiskt. Vi tror oss veta att problemet ligger i att ställa om – vi har ju faktiskt bra fart stundtals och tror oss ha koll på hur det ska vara. Bara ut och träna alltså…

Resultatet blev 10 av 18 seglande båtar, något vi absolut inte är nöjda med. Faktiskt så tråkigt att man börjar tveka om man skall hålla på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: