Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan, segling 3

Så blev det segling denna gången!

Det verkade som det skulle bli propagandasegling. Varmt, soligt och spinnakerstart i fin vind, NO 7 m/s. Bana 2 vald (AKCBADEA).

Nädå. 10 minuter före start drar ett åskväder in över startområdet och släpper stora mängder regn. Vinden vrider 90 grader till SO och dör nästan helt. Vi håller på att byta till regnkläder och seglar sakta inåt hamnen och vänder vid roddföreningen. Strax innan hade det tagit oss 2 minuter att segla därifrån till starten. Nu tog det nio. Alltså bommades starten med 4(!) minuter.

Får upp spinnakern efter litet strul (halsad på fel sida och får dra om) och lyckas nästan äta upp avståndet till framförvarande båtar som seglar utan blåsa. Rundar K och bör bära spinnakern, vi föll ju av men något är fel… Åh nej! Massivt vindvrid igen. Nu är det VSV! Spinnakern trasslar in sig i förstaget och vi ser båtarna vi just seglat om stiligt glida förbi oss igen.

Ett kort slag upp till C för att undvika grunden, rudning och sträckbog till B. Nästan där möter vinden till SV och vi får göra ett kort slag. Båtarna framför slipper men de bakom tappar mer än oss. Fint spinnakerkör, där vinden sakta vrider mot S, ända in till A och det blir gipp runt märket men med hård skärning ut i sundet vid Saltholmen. Trots detta plockar vi ett par båtar på sträckan.

Eländet är dock inte slut med detta. Väl ute ur sundet snurrar vinden och nu är det ONO. Gipp och hinner precis få ordning på grejerna när det plötsligt uppenbarar sig inte mindre än fyra(!) skärgårdsfärjor. Försöker väja så gott det går men vi hamnar naturligtvis i svallvågslandet från helvetet och ligger totalt stilla i säkert två minuter. Sjösjukepillren lämnade jag i bilen. Skit också.

Rundar småningom D efter kvällens enda fina gipp och gör en bra nedtagning men kass rundning. Sträckbog till E och kryss in i mål. Vinden är nu åter NO och nu har vi vädret vi trodde vi skulle ha när vi startade. Kryssen blir ganska odramatisk och båtfarten sitter nästan. Fortfarande litet att jobba med men det blir bättre.

Resultatet blev åttonde plats av femton. Wow! Jag var helt säker på att vi var toksist.

Track

2 svar på “Skepparkannan, segling 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.