Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 9

Ny måndagkväll. Ny segling.

Track

Svaga vindar 3-5 m/s från O skulle enligt prognoserna vrida aningen mot SO. Bana 3 (ABCAEDA). Spinnakerstart med risk för stopp om man gick för långt in i hamnen. Vi timade anlöpet till linjen med bommade en runda och kom aningen sent fram. Trots att vi satte spinnakern tidigare än vi tänkt var vi ca. 20 sekunder sena till linjen men vi var ändå med hyfsat tyckte vi.

Dags för kvällens första överraskning: alla båtar utom vi och en till drar iväg. Vi två blir liggande kvar i ett vindhål. Helt oförklarligt. Båten bara 3 meter bredvid oss (i lä) drar iväg och vi står helt stilla. Blä.

Nåja. Vi kommer ut en bit och väljer att gå rakt på märket och norr om Rödskären – det skulle ju vrida mot syd. Dags för kvällens andra överraskning: det vrider mot nord! Jaha. Gipp istället men vi borde faktiskt ha tjänat på detta för de andra båtarna som gått mellan Rödskären får nu hård skärning för att nå upp till märket. Men de är för långt före och går fortare och några hinner före fram till märket.

Dags för kvällens tredje överrsakning: det vrider tillbaka mot syd och plötsligt går vi 10-20 grader högre än de som rundat före oss och når nästa märke – de före oss ligger redan långt ner mot Asperö och vi tycker oss ha en chans. Haha! Men de har bättre tryck medan vi står stilla.  Plötsligt konstaterar vi att alla båtar på banan går utom vi. Det fyller i med vind överallt utom just där vi ligger. Vi blir överkörda av en X-99 som dônar om i lovart och – så – får vi vinden också och går nästan ikapp igen. Helskumt. Uppe vid C är vi efter igen – men – vi har den andra NF:en i fältet alldeles bakom. Eftersom vi aldrig kört jämt men honom någonsin förut bestämmer vi att våga ta en chans och köra ”fel” väg in till A: söder om Lågerna och Jonsholmarna. Vi tror att det ligger mer vind söder om än norr om. Vi ser en annan båt strax före oss göra precis detta och klara att sträcka över gruset vid Skifteskär så vi bestämmer oss för att köra samma manöver.

Dags för kvällens fjärde överraskning: vinden har uppenbarligen vridit mellan hans vägval och vårt för vi sträcker inte över gruset. Vi ser den andra båten peka långt över men vi hamnar rakt på 1,4:an. Vi tvingas till ett helt onödigt slag och vår chans är borta. Vi konstaterar att vi har bättre tryck söder om Jonsholmarna, precis som vi trodde, och har mycket bra fart in mot A men det är ju försent. Att båtar som redan rundat sedan inte klarar att väja för styrbordsbåt gör inte saken bättre. Vi har inte mindre än tre incidenter med möten som inte begriper att de måste väja. Vi tvingas väja i två av fallen och stoppar upp rejält. Surt. Protestläge, men vem orkar när det ändå inte kommer att spela någon roll för vårt resultat?

Vi rundar alldeles efter en Express och ska sätta spinnakern men har inte ordning på grejerna och den kommer inte upp förrän halvvägs nere mot K-märket. Inget att skylla på där.

Dags för överraskning nummer fem: vid Eskilsholmen tar vinden slut. Vi ligger helt stilla och ser alla andra båtar glida iväg. Vi ligger med tom spinnaker och står verkligen helt stilla. Vi ligger där i säkert tre minuter och inser att den allra minsta lilla gnutta till chans att komma ifatt är borta. Vinden vrider också, precis som förra länsbenet, mot nord och vi måste gippa för att komma till E.

Sträckan upp mot D går dock lysande. Vi kör ikapp båtar och har finfin gång. Avslutande kryssen blir en tålamodsprövande historia med avtagande och skiftande vind men vi har hyfsad gång tycker vi och verkar knapra in på de framför. Dessvärre är det ju alldeles för sent.

I mål visar det sig att det varit stökigt i tornet och man har blandat ihop båtar och bommat på målgångstiderna. Vi får först en 12:e plats men det justeras sedan till 14:e eftersom vi (troligen) fått bokfört en minut fel (för litet) på målgångstiden. Dessutom kommer troligen två båtar att diskas efter protest att de gått igenom banbegränsningsområdet vid Plankorna (vilket belyser vikten av att läsa seglingsföreskrifterna ordentligt). 12:a ändå i så fall.

Nä detta var inget att skriva hem om men det var en fin kväll… Nästa gång står vi i tornet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.