Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 9, reservdagen

Segling 9 blev inställd då det blåste alldeles för mycket den dagen. Istället seglades den på höstens reservdag som inföll på torsdag 4/9. Också denna kväll bjöd på svag vind men denna dag från sydväst som skulle vrida mot sydost. Vi får bana 4 (AKDBADBA) och räknar kallt med att den ska kortas.

2014-09-04Vi konstaterade att styrbordsstart innebar att segla parallellt med startlinjen så det var väl egentligen inte så bra men med tanke på hur trångt det verkade bli på linjen kanske det skulle bli det enda alternativet ändå. Så blev det. Och det blev inget bra. Två båtar lyckades genomföra närmast perfekta babordsstarter långt ner på linjen och kunde glida iväg helt ohotade medan övriga fältet styrbordskrigade uppe vid märket. Väl iväg, och efter ett kort slag för att inte gå på grund, kan vi konstatera att vi är inte bra med men inte helt kasst heller – vi har haft litet tur med hur vi råkade hamna helt enkelt.

Vi kan sträcka ut till K och t.o.m. släcka litet på skoten den sista biten. Väl vid rundningen har vi bestämt att spinnakern ska upp, bära eller brista, och den går upp men det är brant. Det ska gå. Jodå, det går ganska bra men tyvärr har vi nu en båt precis framför som normalt är ganska mycket långsammare, det var en av dem som gjorde en fin babordsstart, och seglar utan spinnaker. Och vi kommer inte om. Han släpper oss inte i lovart och i lä går det bara inte. Inte förrän nästan uppe vid D kommer vi förbi i lä och då har de andra båtarna framför kunna gå ostört ifrån och båtarna bakom kunnat komma ikapp. Blä, men så är det. Vårt eget fel eftersom vi bommade starten!

Efter rundningen tvekar vi litet om hur vi ska gå. Vi tänker först gå västerut eftersom vi tror det är bättre tryck utefter öarna där men måste slå för att inte behöv falla (Gud förbjude) och hamnar alltså österut istället och slår därför tillbaka ganska snart. Vi inser dock efter en stund att väderprognosen faktiskt sa att det skulle vrida mot ost och alltså ska vi ju ligga på den sidan. Rättning i ledet och slag däråt så fort vi kan ligga över Skifteskär alltså. Vi ligger sedan ganska länge på den bogen och slår inte tillbaka förrän vi inte vill riskera att ligga över märket om det skulle vrida. Vi kan konstatera att vi tjänat massor på att gå åt detta hållet. Vi har passerat samtliga konkurrenter framför oss med hästlängder, det är bara en båt kvar framför – som gått samma väg som oss. Istället börjar nu båtar ur följande startgrupp närma sig och vi får släppa en när vi känner oss tvungna att slå för 0,9:an vid Norra Rödskärsbådan.

Vid rundningen kommer vi in på babord (kasst) och möter en större båt som kommit ikapp på styrbord. Vi tror att vi enkelt kommer att klara att slå på bogen på den andra båten och ligga upp innanför men missa slaget (typiskt) och stannar mer än vanligt. Den andra båten kan blya över och vi stannar således ännu mer. Det är dessutom väldigt strömt så vi kör på märket. Rejält. Blä. Bara att runda om alltså. Denna lilla manöver gör att vi tappar två större båtar till och en av de vi tidigare passerat kan dessutom smita förbi. Det blir på håret att vi kommer över märket andra gången då strömmen är ännu starkare!

Nåja, vi kommer runt och upp med blåsan igen. Snabbt kör vi om båten ur vår egen startgrupp som smet förbi men åt övriga är inget att göra något åt. Det blir en ganska odramatisk resa i mycket svag vind in mot rundning. Väl där är vi helt säkra på att det kommer att bli avkortad bana men första båt får inget skott och ingen L-flagga är hissad. Va, ska vi verkligen ta ett varv till i denna vinden? Nejdå, banan är kortad men folket i tornet har inte koll. De ropar istället. OK.

Tråkigt debacel med rudningen annars hade det nog blivit ett bra resultat. Det blev en 7:e-plats av 16 startande, vilket får betraktas som godkänt med två så grova missar.

Denna segling blev den sista för oss i årets Skepparkanna eftersom vi är på annan ort då Kräftköret seglas. Totalt verkar vi bli 12:a med endast 7 genomförda seglingar. Även det få betraktas som OK med de säsong vi haft. Nya tag nästa år!

Resultat från årets Skepparkanna, och tidigare år, finns på http://sloren.se/skepparkannan-resultat/.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.