Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 8 avbruten

Ungefärlig track

Segling 8 i Skepparkannan seglades nästan i går, måndag 13/8. Tyvärr uteblev vinden och seglingen avbröts efter att maxtiden gått ut.

Vi var ganska många båtar som trotsade regnet och de svaga vindarna och kom till start. Bana 1 (ABDABDA) kom upp och det låg litet vind som vi nog trodde skulle räcka till åtminstone ett varv. Innan start minskade dock vinden gradvis… Vi var bara två i besättningen och beslöt oss för att köra utan spinnaker.

Vi låg vid första starten, vårt 5-minutersskott, precis vid nocken på brygga V (där vi enligt seglingsföreskrifterna måste vara för att inte störa första startgrupp). Därifrån tog det sedan 11(!) minuter att komma till startlinjen. Ingen tjuvstart i kväll heller alltså.

I den svaga vinden och regnet visade sig spinnakerbåtarna inte tjänade specellt mycket eller inget alls på sina trasor. De hängde mest rakt ner och vi hängde med. Ned mot första märket hade vi svag sidoström som blev en lika svag motström vid rundningen. Vinden vred på vägen från NV till NO. Det tog ca. 75 minuter att komma till B.

Vi var narurligtvis långt efter eftersom vi var så långt efter i starten men hade faktiskt seglat upp oss rätt bra. Efter rundningen hade alla båtar före oss fått bidevindsbog och åkte utåt Köpstadsö och Rivö. När vi rundade vred det något och vi kunde nästan sträcka mot märket! Senare vred det ännu mer så uppe vid Skifteskär hade vi plattläns! Men – strömmen började nu sätta emot och innanför och tvärs Lågerna stod vi helt stilla. Vi hade nu, tack vare vindvriden, seglat upp oss ordentligt och låg faktiskt bra till i fältet. Vi insåg, det hade vi förstås gjort långt tidigare, att vi inte skulle hinna in i tid.

När båten sakta men säkert drev närmare och närmare Lågerna och vi till slut kunde se botten fick det vara nog. Vi startade motorn och körde in. I stort sett alla båtar gjorde detsamma strax efter.

Inget resultat alltså men en mycket fin kväll var det när det slutade regna…

Tracken är handritad och ungefärlig eftersom inte GPS-loggern var med i båten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.