Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 6

Sista ordinarie seglingen i vårserien (det blir segling på reservdagen på torsdag också) och ännu en kväll med fint väder och svag västlig vind som dessutom tyckte det var kul att vrida litet hit och dit.

Inför kvällens segling bestämdes att skita i allt och bara gå ut och segla.

Track 2011-06-11

Bana 6 (AKCEAGFGA) på tribunen vilket innebar att startlinjen hamnar bakom skären i hamninloppet. Lovartsstart utesluten alltså. Mitt på linjen verkar vara det som gäller men p.g.a. ett storskot som trasslar sig i startmanövern tvingas vi falla av istället och startat nästan ända nere vid vågbrytaren. ”Ånej, samma läge som förra gången” gick genom huvudet innan vi märkte att vi faktiskt hängde med den här gången! Vi låg i skitvind i stort sett hela de första två slagen men det fanns liksom ingen väg ut och att slå sig fri hade inte heller hjälpt i den trafik som var. Bara att bita ihop och gilla läget alltså.

Vi hade litet otur med ett vindvrid vid rundningen av C där det först verkade som vi skulle klara att stå över Lågerna men vinden vred i precis fel ögonblick och strömmen satte mer än vad vi kunde pina. Spinnakersättning efter rundningen men hallå? Gajen trädd igenom mantåget! På båda sidor! Inga pluspoäng på den. Nåja, blåsan kom upp men vinden var verkligen svag. Odramatisk gipp vid E och nästan platt som gradvis spetsade till sig in mot A. Vid Eskilsholmen blev det trångt med en massa båtar som klumpade ihop sig och på väg in mot rundningen vid A fastnade vi i vindlä bakom en mindre båt vi just passerat och stannade helt. Flera båtar runt oss ryckte ordentligt där och vi blev åter passerade av ett par båtar som vi kört om duktigt tidigare. Illa. Där tappade vi säkert att par placeringer i slutresultatet (som var jämt runt vår placering).

Just i rundningen knôr vi oss fram rätt så framgångsrikt ändå och kommer igenom ganska bra. I nedtagningen ska skepparen hjälpa till och släppa spinnakerfallet men släpper fockfallet istället! Så går det när man sätter två blåa fall bredvid varandra! Direkt efter rundning slår vi ganska omgående och får två båtar i lovart för styrbords hals. Vi måste begära plats vid land och får det mycket snyggt. Tackar!

Kryssen ut i sundet vid Saltholmen blir tajt, som alltid, men vi rinner igenom väldigt fint. Lång kryss ut mot G och F där vi stundtals går otroligt bra och stundtals stoppar upp ordentligt. Vinden vrider och växlar i styrka hela tiden. Vi finner att vi på ett slag kör om en snabbare båt framför oss med 100 meter för att i nästa vara 50 bakom men som helhet känns detta ben som mycket bra. Just uppe vid rundningen kommer en stor tankbåt glidande i farleden och all vind försvinner helt och vi missar, ännu en gång, en rundning som i slagögonblicket verkade helsäker. Skulle naturligvis stått på en stund till…

Gippar och sätter spinnaker men gippar igen nästan direkt. Kör förbi en snabbare båt som gippar till styrbord så vi måste väja och går akter om och om. Vi hamnar i och med denna manöver onödigt nära grundet vid Rivö som i år inte är bojat av Atlantica. Vi kör på bra här och rinner ifrån båtarna bakom och tar in på de framför. Vi konstaterar i vi idag ligger i bland båtar som vi slår allihop på handicap till skillnad från förra måndagen då vi låg bland båtar som samtliga slog oss på handicap.

Gipp vid G och väldigt platt in i mål. Vi tvingas släppa förbi båten vi gick om vid Rivö men inget annat kommer ikapp. Tyvärr når vi inte riktigt båtarna framför heller.

Summa summarum en trevlig segling där vi körde lungt och städat och kan se det som ett steg på vägen till bättre resultat i framtiden. Skepparen surar över spinnakerfallet som nog får se sig utbytt inom en inte allt för avlägsen framtid.

Resultatet blev 7:e plats av 18 startande. Och då visar det sig vara endast 30 sekunder upp till 5:e plats och bara drygt 2 minuter up till 4:e. Det tappade vi i rundningen vid A!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: