Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 2014, Segling 7

Så fick vi då äntligen en segling till i Expressen! Sista seglingen i vårserien. Och det kom litet vind. 8 m/s sa de i tornet men vi hade mer än 11 i byarna.

Det är väl lika bra att säga det på en gång; vi har inte direkt hunnit segla ihop oss i år. Endast en tur tillsammans i Expressen och det var på kappsegling det också. Vi är, minst sagt, ringrostiga. Kvällen började inte strålande då vi glatt puttade ut båten från bryggplatsen och sedan skulle hissa focken för att stiligt glida iväg. Trodde vi. Direkt kom en kastvind och pressade ner båten så att vi hamnade litet för nära kanten av det muddrade hamnområdet och, smack, så satt vi i leran. Vi hade ett styvt jobb att ta oss därifrån.

Track 2014-06-23Trots detta missöde var i på plats på Hinsholmen i god tid och kunde konstatera att det blåste. Rejält. Ingen spinnaker idag alltså. Bana 7 (AKGFGADA) annonserades och vi hann t.o.m. köra ett varv ut till K och in genom norra sundet innan start. Tyvärr kom vi aningen sent till linjen och kom iväg först som fjärde båt men kunde raskt åka om en av de mindre i lä. De två kvarvarande framför gled ifrån oss på längre vattenlinje. Ute vid K ökade vinden ordentligt och det blev trångt mellan oss tre första båtarna vid rundningen. Vi valde att stå på aningen längre än de andra och belönades för detta med att vara före en av dem vid nästa möte. Men den framför oss pinade stundtals ut oss och höll sig därmed före. Vi stod på ganska högt upp mot Lerhomlen och slog, tyvärr precis som båten framför slog så, återigen, störd vind alltså. Men nu gjorde vi kvällens enda bra taktikval och körde på ända ut till Rivö. Detta gjorde att vi slapp konkurrenterna, som valde att gå öster om Stångerholmen, men, framför allt, vi fick sjölä. Ute på Rivöfjorden gick det en ganska krabb och skvalpig sjö som tydligt störde våra konkurrenter men hos oss var det smult vatten. Ett fint vrid runt udden hjälpte också till. Plötsligt låg vi först med ett rejält försprång!

Ingen glädje varar dock för evigt så när vi trodde att vi gått långt nog för att ligga över Rivö Huvud, och t.o.m. märket, slog vi och upptäckte genast att strömmen inte var nådig. Pang! och vi satt nästan mitt på udden. Blä. Extra slag och ganska långt ben ut i ingenting innan vi kunde slå igen och ligga upp märket. På tracken kan man tydligt se hur uselt detta slaget blev och p.g.a. denna manöver kom de andra ikapp oss igen.

Rundningen skedde nu som andra båt då en ut startgruppen efter gått om och med de andra två ur vår egen grupp alldeles i aktern. Brant slör in mot Stångerholmen och p.g.a. litet luffningar blev det att gå norr om densamma. Den ena båten satte spinnaker och blåste förbi när det plattade och den andra smet förbi på längre vattenlinje mot G. Ett par båtar ur efterföljande startgrupp som gått söder om Stångerholmen lyckas också smita förbi strax innan rundningen av G men efter detta blir det en odramatisk åkabog in mot A.

Repris på startbenet ut till K där vinden växlar närmast extremt i styrka från svag vind till nära överlevnad. Ute vid K är det åter massor av vind och faktiskt riktigt jobbigt att få till en bra kryss (igen). Återigen lyckas vi hamna i skitvind men har litet tur att de störande båtarna antingen slår eller tappar höjd så vi får ett hyfsat rent ben västerut. Vi går faktiskt om en av våra tidigare kombattanter här! Vi slår sent med förhoppningen att ligga upp märket och gör faktiskt det men det kommer en båt på styrbord och vi måste väja. Vi har ett litet trassel med storskotet så vi börjar väjningen något sent men å andra sidan mer ordentligt. Just då slår den andra båten mitt framför näsan på oss! Vi tvingas väja ännu mer för att inte köra på och protesterar naturligtvis (Regel 13) och sätter röda flaggan (premiär faktiskt). Det hela kan naturligtvis diskuteras men denna gången tänker vi stå på oss.

Själva rundningen av D är helt odramatisk och vi lyckas faktiskt ligga upp märket trots vårt lilla debacel. In i mål är det en ren åkabog och inga förändringar sker i inbördes placeringar. Halvvägs in mot målet upptäcker vi plötsligt att vår röda flagga är borta. Den har helt enkelt blåst bort! (Jo den var ordentligt fastknuten, troligen har själva flaggan gått sönder.) Så det blir ingen protest.

Kvällens resultat blir en sjundeplats av 19 startande. Under omständigheterna får det betraktas som OK. Nu blir det sommaruppehåll fram till augusti. Redan nu vet vi att vi troligen missar första seglingen då men sedan ska vi försöka vara med på resten.

Alla resultat för Skepparkanan finns på SS Slörens hemsida under ”Skepparkanan”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.