Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 2013, Segling 7

Avslutning på vårsäsongen och ännu en fin kväll. Vinden på SV och 8 m/s som, enligt SMHI, skulle minska. Tidigt på Krossholmen och iväg. Denna något hårdare vind har ju inte passat oss jättebra tidigare och vi kände väl en viss oro över att ha samma problem som tidigare seglingar med litet mer vind. Nu hade vi en lång tur framför oss att hitta rätt trim. Och det gjorde vi! Över Rivöfjorden hittar vi helt rätt. och båten går så fort och bra som man kan begära. Vi bestämmer att köra spinnaker idag fast det är i aningen överkant av vad som är behagligt men vi räknar med att vinden ska minska och då blir det bara plågsamt att köra utan. Det ska visa sig vara fel beslut men det vet vi ju inte nu…

2013-06-24, TrackBana 5 (ABCABEA) kommer upp som föväntat och en lustiger dans inleds i hamninloppet. Det brallar i rätt bra så det går undan för alla. Det gäller att ha koll! Egentligen tror vi att det borde löna sig att starta på styrbord nere vid tribunen men vi vågar inte riktigt lägga oss där för risken att hamna bakom andra och inte kunna slå tidigt. Alltså ligger vi och trängs med nästan alla vid bojen. Hoppsan där står plötsligt en båt still i leran vid badet. Ajdå, hoppas det gick bra. Skottet går och vi kommer iväg hyfsat men tyvärr rakt bakom en annan båt och i perfekt skitvind. De går dessutom aningen högre än vi så vi ligger litet surt till. Vi härdar ut en stund men tar ganska snabbt ett slag för att få fritt. Just det första slaget visar sig (om man tittar i plotten) vara kvälens sämsta och vi tappar massor på de 200 metrarna. Övriga båtar väljer att gå söderut och genom Rödskären men vi tror att det borde löna sig att gå norr om så vi tar ett långt slag västerut. Uppe vid märket kan vi inte avgöra om vi tjänat eller tappat – det verkar lika för alla.

Rudning och spinnakerbog hade vi tänkt. Men det var väldigt vad det blev spetsigt. Nä, det får bli åka en stund. Nu blir vi varse att det bara är vi och en båt till som bestämt sig för att åka nylon idag. De andra sätter direkt vid rundningen och har stora problem att hålla. Vi kör en bit norrut och håller högt för att förbättra vinkeln. Efter drygt halva benet sätter vi och det går hyfsat. Gipp runt märket och det blir väldigt spetsigt igen, faktiskt så mycket att det är på gränsen att vi bär. Precis vid plankorna går det inte och vi lägger av en prydlig broach. Resten av sträckan in i mål går dock bra. När vi ska plocka ner blir det litet struligt och fockskoten rappar ur när vi hissar. Vi har litet pyssel med det innan vi får ner i visst trångmål. Rundningen blir litet vissen och vi får upp en båt helt i häcken och han kan plocka upp en bit i lovart så vi sitter fast. Vi kan inte slå utan att väja. Vi väljer att stå på så länge det bara går ner mot land och vänta och se. När det inte går längre biter vi ihop och slår och förbereder oss på att väja men, se, han slår också och plötsligt är det helt fritt. Båten går som en dröm! Bättre kryssfart har vi aldrig haft.

Båtarna framför oss kör söderut igen och genom Rödskären men vi håller fast vid att norr om borde vara bättre och den här gången blir vi rikligt belönade och kör ifrån andra båtar som legat jämsides med flera båtlängder. Ny rundning av B och denna gången tror vi inte att det ska vara möjligt med spinnakern förrän efter rundning av E, vi ha inte brytt oss om att rigga om grejerna ens, men det plattar till sig mer och mer och vi blir tvungna att sätta. Det får helt enkelt bli en sättning i lovart. No guts – no glory! Vi lyfter upp spinnakern på däck och kastar ut den framför båten samtidigt som vi hissar. På med bommen efteråt. Och det funkar! Wow. Gipp direkt runt E och nu är det litet brant igen en bit upp till Eskilsholmen. En större båt ur efterföljande startgrupp kommer ikapp och nästan om (utan spinnaker). Men så fort det plattar till sig litet drar vi ifrån igen. Precis innan mål kör vi om en mindre båt ur framförvarande startgrupp. Just den båten har vi aldrig lyckats köra om så det känns mycket bra!

I mål som fjärde båt något vi är mycket nöjda med. Idag satt båtfarten som den ska, åtminstone stundtals, och seglingen var riktigt rolig. Resultatet (som ännu inte kommit när detta skrivs) lär vara uselt eftersom vi var nästan ensamma om att köra med spinnakern idag men vi är ändå nöjda med att vi fått bra gång i båten. Detta trots att vi kört bort en latta i storen under kvällen! På det hela taget en mycket trevlig avslutning på vårsäsongen.  Nu väntar semester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.