Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 2013, Segling 6

Strålande fin kväll med ljum, stadig och svag vind ca. 4 m/s SV till VSV. Perfekta förhållanden! Idag skulle vi få en riktigt krysstart med liten fördel på pirsidan av linjen. Förväntad bana 5 (ABCABEA) poppar upp på tribunen och alla är laddade.

Vi tänker oss starta nästan mitt på linjen med liten dragning åt styrbordssidan. Planen är att komma med litet fart bakifrån och på så sätt få fram näsan mellan alla segel och få fri vind. Dessvärre bommar vi anlöpet en aning och kommer fram en aning sent, lagom i tid för att hamna mitt i ett ”bråk” med en båt som lagt sig still mitt på linjen på babord och inte kon någonvart. Vi var tvungna att väja för en annan båt som kom på styrbord och begärde plats. Trots detta kom vi iväg riktigt hyggligt och fick fin gång. Båten framför oss var något långsammare men vi lyckades falla av och tugga om i lä. Vi kunde se att båtarna som startat i lovat hade klart längre väg att segla och båtarna i lä alla var långsammare och snart bakom oss. Båten går! Vi har häng på ”Lova” och så här långt känns det mycket bra.

2013-06-17, TrackVi tar ett kort slag på ett motvrid och för att inte åka ner för långt mot land. Vi har fri vind och kan slå tillbaka igen i fri vind. Nästan nere vid Lilla Rödskär är vi fortfarande bra med och plockar våldsamt på båtarna i föregående start. Då händer det. Utifrån fjorden kommer sakta tuffande passagerarbåten St Erik. Den kommer närmare bakifrån på vår styrbordssida (upphinnande) och girar plötsligt ner rakt framför stäven på oss. Vi tvingas falla av kraftigt för att inte köra rakt in i babordssidan på båten! Fullständigt förbluffade av detta urbota idiotiska beteende kommer vi oss inte ens för att ropa eller hojta (väjningen syns som en krök på spåret utanför Fiskebäck). Vad är det för idioter som Strömma anställer som skeppare egentligen? Detta var något av det sämsta jag upplevt i skärgården. Illa. Fy skäms Strömma!

Visserligen sura försöker vi ändå fokusera på vår segling. Eftersom vi har bra gång i båten är det inte så svårt men vi ser ju att vi tappade ett par hundra meter på ”Lova” framför oss i den där manövern. Vinden lyfter något nu och vi kan stå på över Lilla Rödskär. Precis på sydspetsen vrider det dock kraftigt emot och är dessuto något konstigt strömfenomen för plötsligt stannar vi nästan helt. Snabbt slag bara för att genast bli täckta av en större båt i samma start som till slut kommit ikapp. Snabbt slag igen för att komma fritt och tillbaka – vi vill inte komma in på babordshals till märket. Det visar sig vara rätt taktik för vi passerar framför samma båt senare vid märket.

Nu är det åkabog upp till C men frågan är om det är spinnaker eller ej. De andra sätter. OK, då sätter vi också. Men hoppsan, vad det tog i plötsligt. Vi hinner inte få tyget ordentligt i topp innan det fyller och vi kitear med säker två meter och det är mycket brant så vi har svåra problem att hålla båten på rätt köl. Det tar oss en bra stund att få ordning på allt och vi får tyvärr se båtarna framför oss glida iväg ordentligt innan vi får ordning på grejerna. Dessutom hamnar dessutom i en hopplös nästanluffningsduell men en mindre båt vi seglat upp som kör utan spinnaker. De lovar till slut upp så mycket att vi kan köra om i lä. Vi släpper dock ingen bakom oss inpå livet. Bogen upp till C är bitvis för brant och bitvis akter om tvärs – väldigt snurrig vind bakom öarna.

Odramatisk rundning vid C och gipp nära D. På väg in mot A ökar vinden plötsligt och vi ser att vi drar ifrån båtarna bakom ordentligt. Vi har plötsligt en rejäl lucka bakåt, tyvärr gäller det framåt också. Vi får en ganska odramatisk nedtagning och rundning och farten sittet i, vi hänger med bra och knaprar in mer på båtarna ur föregående start. Nu är det nästan sträckbog ner till B och vi håller styrbordsslaget nästan hela vägen. Strax efter Stora Rödskär vrider det emot litet och vi tar ett slag också för att slippa komma in på babord mot märket. När vi slår går en större båt ur efterföljande start (med SRS1.380!) klart före oss men nästa slag är han efter igen. Efter rudningen är det kort åkabog upp till E. Det är för brant för spinnaker nu och vi hinner därför i lugn och ro förbereda för sättning efter rundning. Trots alla förberedelser kommer blåsan upp med rejält timglas (känns som vi förbrukat vår kvot av sådana nu). Vi får ganska snabbt rett ut det och sedan är det en nästanplattläns in mot mål. Vi lyckas precis hålla en X-99 bakom oss (med en sekund!) i mål. Femte båt i mål vilket också visar sig bli totalresultatet.

Vi känner oss mycket nöjda med kvällens segling. Vi har haft fin gång i båten men litet strul med manövrerna. Det känns ändå OK – båtfarten är det viktigaste. Känns som en bra avslutning. Visserligen är det en segling kvar på vårsäsongen men det gör inget om det blir inställt efter en sådan här kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: