Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 2013, Segling 2

Ny måndag och dags igen. Bättre väder idag. Trevligt. Prognosen är NO 2-3 m/s, avtagande, vridande till N och därefter åter 2-3 m/s.

På Krossholmen blåste det O 3 m/s. Vi kände på oss att det skulle bli tajt så vi drog direkt på bara fock så vi kom iväg medan vi råddade storen. Vi kom nästan till Torshamnen innan det blev stilla. Igång med rökgeneratorn på aktern och vi tuffade på i sakta mak. Men vad händer?! Bonk och dån! Vi står på! Jaha, man ska visst inte gå så nära Dynan. OK, nu vet vi det. Nästa gång tar vi nog med ett sjökort…

Vid Stångerholmen ligger en annan deltagare och driver som glada i hågen testat spinnakern och plötsligt finner att vinden är borta. Vi tar dem på släp.

Vi kommer till startområdet strax efter första varninssignalen så det blir trångt med tiden nu. Bana 2 är påbjuden (AKCBADEA) och vi anar en avkortning. Vid starten blåser det O 2 m/s och vi riggar litet stressat för spinnakerstart. Vi råkar, av en slump, hamna i helt perfekt läge eftersom konkurrenterna gått litet för långt från linjen och vinden dör ut. När skottet går hissar vi och hinner nästan få trasan i topp då vi konstaterar att vinden just vände till NV!

Tjong, pang, ner med allt och tvärstopp. Nu ligger vi tvärs hela fältet på babords hals och är manöverodugliga. Vi lyckas med nöd och näppe väja undan bakom alla styrbordsbåtar men starten är ju helt förstörd, vi är toksist. Det blir en långsam sträckbog ner mot K där vinden vrider hela tiden och vi bara försöker ligga så fritt det nu går. Det lyckas ganska bra och nere vid märket är vi nästan uppe kön. Vid K väljer vi att slå direkt för att försöka undvika mer skitvind (de andra står på litet längre). Ett gott försök men tyvärr vrider vinden litet nyckfullt och vi ser att båtarna som gick litet längre pekar uppåt mer än vi. Vi väljer ändå att hålla ut slaget och går nästan ända upp till Lerholmen innan vi slår. Med detta kommer vi nästan att nå märket och vi ligger i fri vind. Till vår glädje ser vi nu att de andra stannat helt och vi kommer ikapp igen. Ett kort slag krävs vid Lågerna och även denna gång kör vi litet längre än de andra och det betalar sig rejält. I rundningen plockar vi ett par båtar bara sådär! Det verkar som vinden vred precis där och blev mer västlig. Hade vi tur.

2013-05-20, trackNer mot B är det spinnakerbog som inleds mycket brant, precis så vi bär faktiskt, men gradvis öppnar mer och mer då vinden vrider tillbaka mot NV. Men den dör ut. Vi når nästan ner till Norra Rödskärsbådan innan vinden dör helt och alla mätare visar 0. Spinnakern hänger som en trasa. Bara att vänta. Nu är det tävling i att sitta still. Tyvärr kan vi se att de litet större och snabbare båtarna i vår startgrupp hann ner till märket och nu har fin sträckbog mot mål. De drar ifrån ordentligt (men, visar det sig, stannar senare).

Efter en, som det känns, eon av tid kommer vi ner till B. Precis en båtlängd innan märket kommer det litet vind som vrider till N. Vi gippar men får ta ner istället för att köra på. Det blir en bidevindsbog i svag vind (1-2m/s) nästan rakt mot målet. Vi rycker litet här och seglar ifrån ett par båtar riktigt ordentligt. Vi slipper slå för Rödskär, vilket bakomvarande båtar måste, och drar ifrån. Vartefter vi närmar oss Hinsholmen ökar vinden gradvis och med den också farten. En större båt ifrån stargruppen efter närmar sig gradvis när vinden ökar.

Vid Lilla Jonsholmen vrider vinden plötsligt på O igen och ökar till 4 m/s. Slag och fartsträcka in i mål. Den större båten lyckas precis ta sig förbi innan mållinjen. För det blev avkortat.

Direkt efter målgången sätter vi spinnakern och åker hela vägen till Krossholmen i en nu stadig ostanvind. Väl där hinner vi nästan i land innan det börjar pricka rengndroppar men det blir aldrig något riktigt regn. Resultatet blev en litet medioker 9:e plats av 17 startande. Med tanke på vår start ska vi kanske vara nöjda med det. En fin kväll var det i alla fall. Över 20 grader och inget regn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: