Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 2013, Segling 1

Äntligen. Premiär. Man har längtat.

Kvällen började inte helt bra. 15 m/s sydligt och vi ska kryssa från Krossholmen. Dessutom börjar det att regna. Men prognosen lovar avtagande vind och vrid mot väst. Vi har inte sett något meddelade att det är inställt så vi ger oss ut trots skeptiska båtgrannar på bryggan. Det går som tåget med bara fock över Rivöfjorden.

På plats i startområdet hittar vi en stolpe som vi hänger oss på och hissar storen. Revad! Första gången i livet som jag ska segla revad Express! Men det blåser 12 m/s stadigt och upp till 16 i byarna. Inget att snacka om.

P.g.a. litet strul med hissandet och trängsel när vi ska lämna stolpen bommar vi femminutersskottet och har bara en vag uppfattning om tiden till start. Vi kollar på de andra båtarna och tror att vi har tiden med ungefär 10 sekunders diff. Ringrostiga som vi är bommar vi ändå starten med ca. 30 s. Får väl anses som godkänt under rådande omständigheter…

2013-05-13, trackBana 4 är påbjuden (AKDBADA) så vi börjar med en kort, sned kryss ned mot Eskilsholmen som avlöper tämligen odramatiskt, följt av en ännu mindre dramatisk sträckbog upp till D. Vi är sist i startgruppen (förutom en båt som bommat starten med fem minuter).

Vid D slår alla båtar söderut direkt men vi går ut en bit i rännan och rundar märke C också innan vi slår. Belöningen blir en lång och aningen lugnare styrbordbog söderut där vi kan konstatera att vi kör ifrån en båt och tar något på de framför. När vi närmar oss B får vi göra ett par slag och bommar båda ordentligt vilket gör att vi tappar igen. Sista slaget blir aningen för kort och vi pinar upp och blir därmed överkörda i lovart av båten vi tidigare körde om.

Nu ångrar vi (liksom resten av fältet, tror vi) att vi valde bort spinnakern. Vi har en supernajs undanvind rakt in mot målet men får nu köra spirat istället. Det funkar. Båten som körde om oss i rundningen får tokstrul när den ska gippa strax innan A och broachar och vi åker ifrån dem ordentligt. De kommer inte ikapp mer idag.

Runt A och vinden har vridit en aning på väst. Sträckbog ut i sundet upp till D som byts i en kryss utan slag ner till B. Bara att åka med. Vattenlinjelängden avgör och då är vi ju inte gynnade direkt. Gipp runt B och nästan platt i mål. Vinden minskar mer och mer och vi närmar oss båtarna framför men hinner inte riktigt ikapp.

Seglingen hem, som vi trodde skulle gå i vindens fart med hård slör, blir istället en lång kryss i hällande regn och avtagande vind. Vid Torshamnen är det helt stilla och tvåtaktaren får bekänna färg sista biten. I hamn med alla segel bärgade är vi trötta, genomblöta men nöjda med att säsongspremiären är avklarad.

Resultatet blev 5 av 7 deltagande båtar vilket är sämre än väntat. Nåja, det var andra seglingen vi gjorde tillsammans i den båten. Det måste ju få finnas utrymme för förbättring! Gärna mindre vind och mindre regn nästa gång!

1 svar på “Skepparkannan 2013, Segling 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.