Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Skepparkannan 11

Måndag igen och ny chans att segla. Får inte missas!

Idag bjöds på svag vind och dramatisk himmel. Vinden skulle enligt prognosen ligga runt NV 2-4 m/s och sakta vrida mot nord. Ingen track idag då GPS:en kommit bort så bilden är ur minnet…

2014-08-25Vi kom iväg aningen sent från Krossholmen och var på plats vid tribunen först 20 minuter före start. Men idag hade vi hunnit kolla strömmen. Skulle visa sig lönsamt. Bana 7 (AKGFGADA) visades och vi noterade att det skulle bli åkabog ner till K. Inte läge att starta vid bojen eftersom man riskerade att fastna på öarna. Mitt på linjen och med fart bestämdes. Tyvärr bommar vi starten totalt när vi i trafiken innan tvingas vända runt en annan båt och med det hamnar helt fel och blir toksist iväg. Mög. Vi tvingas nu sicksacka fram mellan långsammare båtar och framme vid märket har vi, med litet tur, lyckats trixa oss fram till att vara tredje båt!

Vi väntar en aning med slaget för att försöka skaffa oss bra position trots att strömmen sätter hårt söderut. Vi slår mittemellan pricken och Eskilsholmen. Bra linjke norrut och vi klarar land vid kumlet på öarna öster om Smörbådan. Nu har vi strömmen på bogen och den hjälper oss att lyfta. Gött. Vi har med oss de två mindre båtarna som lyckades hålla sig före och en till strax bakom. Resten av fältet börjar slå västerut och det är det sista vi ser av dem. Vi står på nästan ända upp till Lerholmen men slår för att få fri vind efter en framförvarande båt och samtidigt inte ligga över märke G som vi måste söder om. Vi slår dock tillbaka norrut så fort det bara går och har åter strömmen på bogen. Tyvärr möter det en aning så vi inte klara ligga över Rövarna och måste ta ett kort slag. Det ska visa sig att vi tappade rätt mycket på det. Vi tar senare ett slag till västerut på ett vrid men går snart tillbaka upp mot Kråkeskären. Strax innan vi är där kommer det ett massivt vindvrid mot nord och vi slår då västerut och ligger upp märket! Det står sig inte och vi har litet störd vind av en ankarliggare och en mindre båt framför. De framför har lyckats dra ifrån p.g.a. vårt lilla extraslag vid Rövarna men nu går vi bra och tuggar in. Vi gör ett kort extraslag innan märket för att undvika komma in om babord på lång layline och kommer in närmast perfekt mot märket. Fortfarande som tredje båt.

Slören ner mot Stångerholmen blir seg. Vinden minskar och vrider hit och dit. Vi har svårt att hänga med de mindre båtarna framför som glider bättre i den svaga vinden. Surt eftersom de har lägre SRS men det är inte så mycket vi kan göra. Vi väntar länge med gippen eftersom vi tror att strömmen ska trycka ut oss men det blir nog aningen för långt så vi får litet hårdare skärning än vi tänkt oss. Vi varken tjänar eller tappar. Nere vid G blir det ändå gipp innan märket p.g.a. att strömmen sätter oss väldigt hårt söderut.

In mot A är det nu väldigt lätt. Vi hade väntat oss litet brantare skärning här men vinden har uppenbarligen vridit tillbaka mot NV och t.o.m. litet mot V för här är nästan platt och det trots att vi håller upp för strömmen. Strax innan A blir vi så uppseglade i lä av ännu en mindre båt som glider bättre i den lätta vinden. Vi måste lämna plats i rundningen. Skit. Men se, båtarna före oss får målskott. Avkortad bana och slut för idag. Rätt beslut för vinden minskar mer och mer och några av båtarna i stora klassen är fortfarande långt ute på fjorden.

Vi är fjärde båt i mål bakom tre båtar som vi egentligen ska vara långt före. Det svider men i dagens förhållanden har vi inte riktigt rätt material. Båtarna i stora klassen hinner aldrig ikapp idag. Det är bara en X-99 som kommer nära, resten är lååångt efter. Resultatet blir därför en fjärdeplats, bäst i år.

Hemseglingen blir en seg historia i svag vind och ute på Rivöfjorden går snurran igång men det är ändå mörkt när bryggan angörs. Men vi slapp regn och det var en mycket fin kväll. En måndag och reservtorsdag kvar bara. Usch vad det gått fort…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: