Pulpiten på Salona är inte en pulpit i egentlig mening utan två separata ”grindar” på vardera sida av förskeppet. Det hela är faktiskt ganska smart och lätskött. Det ger ordentlig stadga och känns tryggt att jobba när man är på fördäck och det är samtidigt väldigt lätt att komma förbi när man ska gå i land eftersom det är helt öppet framåt.
Grindarna är infästa i inplastade hylsor i stål som sitter i hål genom däcket och sedan plastats fast i däck och skrov på undersidan. Överdelen hålls sedan fast i undersidan hylsan med bultar. Det hela blir väldigt stabilt och samtidigt mycket enkelt att demontera när båten tas upp.
Nu till problemet. I bakkant grindarna sitter mantåget infäst. De drar med ganska bra kraft bakåt när de spänns upp och ännu mer när man lutar sig mot det. Det blir är rätt bra hävstång som pressar den bakre hylsan neråt och drar den främre hylsan uppåt. Rostfritt som plastas fast med polyester får tyvärr inte världens bästa vidhäftning. Alltså har de främre hylsorna börjat krypa upp! På styrbords sida lyfte hylsan ca. en cm, på babord hade vi, p.g.a. en liten malör med en fender och en stolpe, hela två cm.
Egentligen hage jag tänkt vänta med att lösa problemet till vintern men två cm blev för mycket. Måste lösas nu.
Steg 1. Lossa.
Fram med stora polygripen och dra. Hoppsan det gick väldigt lätt. Rätt beslut att fixa nu alltså. Och vad lång hylsan var – hela 20 cm!
När hylsorna var lossade kikade jag ner i hålet, ett rent och snyggt, och blankt, glasfiberhål uppenbarar sig. Trevligt när saker går lätt…
Steg 2. Slipa.
Jag har en tillsats till min Dremel med flexibel arm och en liten smal hållare. Den visade sig passa perfekt till att slipa i hålen. Det var bara allra längst ner som den inte kom åt. Det visar sig att hylsan går delvis in i skrovsidan också då distansmaterialet uppenbarar sig.
Jag tar rätt rejält för jag vill att det ska få plats litet spackel mellan hylsan och glasfiberhålet.
Steg 3. Rugga.
Ytan på hylsröret var helt blank, så man kunde spegla sig faktiskt. Det inser vem som helst att det inte ger bästa vidhäftning.
Fram med vinkelslipen och grova stålborsten och rugga upp ytan alltså. Hemskt väsen…
Steg 4. Jacka.
För att ge ännu bättre vidhäftning gör jag ett antal horisontella jack i röret också. Borde ge litet bättre vidhäftning.
Steg 5. Nils Malmgren.
Nils Malmgrens Spackel 206 Lätt blandas till och fördelas jämt runt överdelen av båda hylshålen. Borde hålla. Ett tag.
Steg 6. Bank.
Sen var det bara att återmontera hylsorna. Endast lätt våld behövdes för att pressa undan överflödigt spackel. Därefter torka av och vänta.
Klart.
Vänta på härdning och klart att montera. Men det ska få vila ett dygn först…
Slutresultatet efter ett dygn verkar lovande. Elddopet blir helgens Tjörn Runt.
Uppdatering
Nej, det höll inte. Det visade sig ganska snart att hylsorna inte satt kvar utan började krypa upp igen. Troligen har det inte blivit tillräckligt med ”goja” kvar mellan platsrör och metallhylsa för att det skulle fästa ordentligt.
Nytt meck planeras…