Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

2023

Lördag 15/7: Krossholmen/Hemma

Packdag och 60-årskalas hemma hos Michael.

Söndag 16/7: Krossholmen

Packdag. Skitväder så det fick bli bryggsegling som avslutades med grillning vid och middag i klubbhuset på Krossholmen. För övrigt tomt på folk i hamnen.

Distans: 0 M.

Måndag 17/7: Krossholmen – Kungälv

Fortfarande onödigt mycket vind men framåt dagen minskade det en aning och vi vågade oss iväg och blåste upp för älven. Missade att det nu var måndag och således ingen öppning på Hisingsbron 16:35, fick alltså vänta tills 18:35. Blä.

Fortsatte upp till väntbryggan söder om fästningen i Kungälv där det fanns en fin långsida. Blåsigt.

Distans: 17,2 M, bara motor.

Tisdag 18/7: Kungälv – Trollhättan, Spikön

Riktigt blåsigt på älven och mycket motström, mellan 1 och 2 knop hela vägen. Hård vind, 16 m/s, i häcken gjorde att vi inte vågade segla men vinden tryckte ändå på med en extraknop. Fick vänta länge på broöppning och sluss i Lilla Edet eftersom kanalcentralen inte svarade på anrop men sedan gick det fint. Vid Göta och Torpa satte motströmmen med 3 knop!

Hade egentligen tänkt förtöja i Åkers vass men slussen öppnade precis när vi anlände så vi slussade upp. Gästhamnen i Åkerssjö var helt full så vi gick vidare till Spikön. Fin hamn med bra service och knappt kvartsfullt.

Distans: 30,5 M, bara motor.

Onsdag 19/7: Spikön – Vänersborg, Vänerparken

Fortfarande blåsigt men fint väder. Kort etapp bara för att nå Vänern och framme tidigt. Långsida på insidan flytbryggan.

Distans: 6,7 M, bara motor.

Torsdag 20/7: Vänerparken – Dalbergså

Första dagen det inte blåste kuling! Fint väder och behaglig segling i medvind. Gott om båt i hamnen med vi fick ändå en långsida på bryggan. Här står hamnvakten och tar emot tampen! Fullt på campingen eftersom det är helgen före spelmansfestivalen, samma vi prickade för 6 år sedan!

Räkmacka på fiket och blåbärsplockning i skogen medan vi kikade på hällristningarna. Grill och väldigt lugnt på kvällen. Fullt med musik överallt i husvagnar och -bilar.

Distans: 17,5 M, bara segel!

Fredag 21/7: Dalbergså – Spiken

Hård vind men vi valde ändå att gå. Nästan läns till Naven och vi pekade litet söder om men vinden vred gradvis mot så vi behövde aldrig gippa. Sjön växte successivt och blev oerhört grov och jobbig på sluttampen men dog helt när vi kom innanför innanför fyren. Det blåste dock så mycket att vi inte vågade segla i den bitvis mycket smala rännan till Spiken så vi plockade ner och startade motorn.

Oerhört vacker led.

Ganska fullt hamn men eftersom vattnet i Vänern låg på plus 65 vågade vi gå allra längst in och där fanns det platser. Idylliskt och mycket folk på kajerna. Kallt i vattnet, 10 grader!

Distans: 21,5 M varav ca. 6 M motor.

Lördag 22/7: Spiken, liggedag

14 grader inne i båten när vi vaknade. Regn idag så vi hade bestämt att göra en utflyktsdag till Läckö slott. Vi tog bussen dit och besökte slott och naturrummet under nästan hela dagen. Promenad tillbaka , ca 2,5 km, eftersom vädret blivit bättre framåt eftermiddagen.

Vattentemperaturen hade stigit med 10%, var alltså 11 grader nu!

Distans: 0.

Söndag 23/7: Spiken – Mariestad

Vi lämnade Spiken i svag vind. Motor fram till Läckö men sedan segel. Vi försökte segla med Code när vinden mojnade ännu mer men vi fick ge upp halvvägs över viken.

Gott om båtar på väg in i hamnen men de flesta verkade vara lokala för gästhamnen var långt ifrån full. Vi hittade en bra förtöjning mellan bommar längst in.

Middag på Sill & Dynamit på kvällen. Mycket bra.

Distans: 21,7 M varav ca. 12 för motor.

Måndag 24/7: Mariestad, liggedag

Prognosen för dagen var riktigt skitväder med bara regn. Vi hyrde därför en minibil på CircleK och körde ner till Kinnekulle och gjorde allt där.

Under dagen fick vi kontakt med TooTiki som nått Vänersborg. Eftersom nästa dag skulle bjuda på kuling igen ville vi inte gå till Lurö, som vi egentligen tänkt utan meddelade att vi siktade på Sjötorp för att kunna gå inomskärs. ”Då kommer vi dit” sa de!

Distans: 0 M.

Tisdag 25/7: Mariestad – Sjötorp

Fin segling inomskärs och innanför Torsö. Framme tidigt men fick ändå en av de sista platserna mellan bommar i nedre hamnen. Hamnen var omgjord sedan vårt besök för 6 år sedan och bojarna som då fanns var bortplockade. Istället skulle man ligga med eget ankare. Hmmm. Den bryggan var således helt tom.

Vi gick en promenad uppför kanalen och träffade Elsanta i en sluss på väg ner från Vättern.

TooTiki anlände framåt kvällen och vi hjälpte dem till uttittad plats i hård vind.

Distans: 11,0 M, bara segel.

Onsdag 26/7: Sjötorp – Sätersholmarna, KMBK uthamn

Lämnade Sjötorp trots bud om mycket vind eftersom det ändå skulle vara slör/halvvind. Det gick fint till en början men vinden ökade hela tiden och sjön byggde gradvis till jättestor. Ganska lugnt så fort vi kom in bakom land men en svag inbäring, som aldrig la sig, kom in till bryggorna.

Sätersholmarna är Karlstads (motor)båtklubbs uthamn. Här trodde vi det skulle vara grunt med det visade sig vara en bra bit över 2 m djupt åtminstone halvvägs in på bryggan. TooTiki tog ändå SXK-bojen i vassen och låg bättre där då de slapp inbäringen.

Fantastisk anläggning med fin brygga, dansbana, bastu, badtunna, dass och mycket mer. Tre båtar! 50 kr i frivillig hamnavgift. Vi körde grillning på kvällen men det blev litet kyligt i vinden.

Natten blev litet orolig eftersom det gungade svagt och ryckte i tamparna.

Distans: 30,8 M, bara segel.

Torsdag 27/7: Sätersholmarna – Karlstad, innerhamnen

Det blev en tidig avgång för att hinna till broöppningen 11:00. Fin segling med frisk vind utanför Märrholmen, därefter lugnare. Kom fram i god tid till öppning och kunde förtöja utanpå TooTiki under Löfbergsskrapan, precis som för 6 år sedan.

Besök på Sandgrund och Pinchos (som nu låg i hamnen) i hamnen på kvällen. Också som för 6 år sedan.

Distans: 9,1 M, det mesta för segel.

Fredag 28/7: Karlstad – Gaperhult

Tidig avgång, broöppning 9:00. Ingen vind och motorgång till naturhamnen Gaperhult på ostsidan Värmladsnäs. Gick fram och kollade på piren i norra viken men det kändes väldigt privat så det fick bli SXK-bojen i södra viken där vi kompisförtöjde. Otroligt lugnt med den lilla vind som var från SV. Paddel och jolleutflykt för att kika på vraken – vi hittade bara ett. Tacokväll i TooTiki.

Distans: 32,8 M, bara motor.

Lördag 29/7: Gaperhult – Flåviken

Svag vind genom Ekenäs skärgård och motorgång. Efter Gunnarsholmen försökte vi segla men vinden var svag, vi toppade 2 knop, men vi härdade ändå ut nästan hela vägen fram. Väl framme var båda SXK-bojarna lediga men den ena hade kapsejsat så det blev kompisförtöjning på den andra. Väldigt lugnt men det blåste ut på sjön så det kom en kort inbäring som dock la sig till kvällen.

Ulf försökte fiska i vassen men lyckade inte överlista tusenbröderna. Grill på TooTikis fördäck(!).

Distans: 14,1 M, varav endast 3 för segel.

Söndag 30/7: Flåviken – Åmål

Mer vind som skulle öka. Seglade igenom Millesviks krångliga skärgård som var precis lika fin i år som för 6 år sedan. Efter Bärön fick vi halvvind och fin segling mot Åmål där vinden ökade gradvis från ca. 5 till 12 m/s när vi kom fram. Drygt halvvägs dônade TooTiki om oss och ville bli filmad. Gick därför nära. Det blev spektakulära bilder.

Försökte först förtöja längst ut i hamnen för TooTikis djupgående men fick inte OK att ligga på den aktuella bryggan så vi flyttade längre in. Fick en långsida på exakt samma plats som för 6 år sedan. TooTiki kom sedan in på utsidan men djupet räckte inte till och de fick trycka på rejält för att komma på plats.

Middag på krogen längst ut i hamnen som hade grillbuffé.

Distans: 18,7 M, bara segel.

Måndag 31/7: Åmål – Köpmannebro

Thomas ville testa Köpmannebro och vi visste ju hur fint där är så vi hängde på. Motorgång då det var svag vind rätt i näsan (hade vi vetat då att dagen innan skulle bli årets sista segling hade vi nog seglat). Gott om vatten i bergskanalen men eftersom det är smalt fick vi gå före och meddela TooTiki om eventuella möten. Kort väntan på broöppning. Hamnkapten/slussvakten trodde knappt sina ögon när vi kom in i hamnen, hade inte sett en så stor båt som TooTiki på flera år.

Fantastiskt fin kväll med grill men framåt kvällen kom myggen.

Distans: 22,3 M, bara motor.

Tisdag 1/8: Köpmannebro – Dalbergså

Tydligt hemvägsläge och ännu en motordag. Denna gång kunde vi gå genom revet och titta på Hjortens udde.

Nästan tomt i hamnen när vi kom men TooTiki hade problem med djupet då den enda djupplatsen var upptagen.

Nästan tomt på campingen.

Grillning, igen, på kvällen.

Distans: 13,9 M, bara motor.

Onsdag 2/8: Dalbergså – Vänersborg, Vänerparken

TooTiki meddelade att de tänkte gå till norra hamnen så vi sa hejdå och körde. Väl framme vid Dalbobron ångrade de sig och valde ändå Vänerparken. Vi kunde smita under bron och kom först in men behövde fylla diesel så de kom ändå först in till kaj.

Ringde till Dag och Anna-Klara som kom och hämtade och vi kunde hälsa på hos dem.

Distans: 17,4 M, bara motor.

Torsdag 3/8: Vänerparken – Trollhättan, Spikön

Detta skulle bli en dag med dåligt väder med mycket regn sa SMHI och yr så vi bestämde kort etapp för museibesök i Trollhättan. TooTiki skulle gå ända hem så nu sa vi hejdå på riktigt.

I slussen i Kullen var det hård vind rakt i häcken och Ulf fick problem när båten skulle hållas på plats, fick inte på någon lina och när båtshaken släppte greppet om stegen i slussväggen föll han illa i sittbrunnen. Kunde gått riktigt illa men nu blev det bara smärtsamt.

Vi kom fram till Spikön innan lunch och tog en rejäl promenad runt hela slussområdet. Fint och fint väder(!).

Distans: 6,8 M, bara motor.

Fredag 4/8: Spikön – Krossholmen

Avgång ca. 10 och bra flyt med slussar och broöppningar med nästan inga väntetider alls. Kraftig medström utför älven hjälpte till. Vid hemmabryggan ca. 19:30 och laddade grillen.

Distans: 47,1 M, bara motor.

Resten av veckan skulle bli storm och regn (ovädret Hans) så det blev ingen mer segling. Istället åkte vi bilutflykter med våra vanliga seglarkompisar på Bella och Trix. Vi besökte Grimetons radiomaster, Svedinos bilmuseum, Limmareds glasbruk och Torpa stenhus under två dagars bilutflykter. OK alternativ till båtsmester.

Summa 339,1 M. Kort men det blev ju bara tre veckor i båt i år.