Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

2016

Sommaren 2016 skulle vi gå i sällskap med familjerna Klahr och Thordenberg men tyvärr visade det sig att familjen Thordenberg räknat fel på sin semester så de hade en vecka mindre än beräknat och drog därför iväg en dag innan. För oss som blev kvar, familjen Klahr i Bavaria 41 H ”Bella” och vi själva i ”Spiff” blev hela resan ett fruktlöst försök att hinna ifatt…

18/7 Bua

Start sent på söndag efter hela lördag ägnats åt att städa och packa båten. P.g.a. många inredningsarbeten under vår och försommar var båten långt ifrån semesterklar. Avfärd runt lunchtid. Målet var egentligen Anholt men väderprognosen såg inte lovande ut så det blev Bua istället.

Väl på plats stämde vi träff med Buagänget i sjöboden. Trevligt som vanligt!

33 M

19/7 Falkenberg

Målet var egentligen att ta sig västerut men ihärdiga västliga vindar gjorde en sådan kurs onödigt jobbig. Istället fick det bli Code 0 söderut utefter svenska kusten.

Framme i Falkenberg hittade vi Erica och Martin och käkade glass.

29 M

20/7 Torekov

Dagen bjöd på helt vindstilla väder. Motorgång hela vägen till Torekov. Ändå en fantastisk dag med soligt och varmt och ett myller av tumlare!

Framme i Torekov fick vi fin plats långt in i hamnen och en underbar kväll med grillning i solnedgången.

29 M

21/7 Hundested

Lång etapp för att försöka hinna ifatt Thordenbergs. Segt med växlande vindar och ömsom segel och ömsom motor. Sista biten in i frisk motvind och motorgång i stark motström. Hamnen verkligen totalt full så det blev att ligga på en ranglig brygga i marinan.

40 M

22-23/7 Sejerö

Ännu en lång etapp idag för att försöka hinna ifatt Thordenbergs och sammanstråla med SXK-eskadern till Roskilde där pappa Palm var med. En fantastisk segeldag med motorgång i nästan stiltje i början för att avslutas med spinnakergång genom Själlands rev ner mot Sejerö. Bad utanför Oddens hamn. Tyvärr dog vinden ut och det fick bli motor sista biten in.

Väl där fick vi ligga tillsammans med eskadern som välkomnade oss. Trevligt. Grillning och stort samkväm på kvällen.

Eskadern skulle iväg redan 7:00 nästa morgon och vi hade fått rapporter att Thordenbergs dragit vidare så vi bestämde oss för en liggedag och hyrde cyklar för en tur runt ön. Harry fick en vagn att åka i efter min cykel. Uppskattat. Besökte fyren och bypartaj med marknad och afterskitema (!) på fotbollsplan.

35 M

24-25/7 Kerteminde

Ännu en dag utan vind så det fick bli motorgång även idag. Ankrade en stund strax norr om Kerteminde för bad. Framme i Kerteminde gick vi och tankade, i grevens tid visade det sig för nästa båt som fyllde fick inget då macken vart tom! Fullt i hamnen så vi la oss i kanalen för natten. Tumlare som lekte ända in i kanalen i solnedgången!

Nästa dag kom hamnkaptenen och förklarade att vi måste flytta på oss för skutseglingen Fyn runt skulle komma in runt lunchtid. Vi passade  på några platser i hamnen och gick runt när de blev lediga. Låg sedan kvar och njöt av skådespelet med 50-talet skutor och ett fantastiskt folkvimmel. Tumlare i kväll igen.

35 M

26/7 Svendborg

Lång etapp i växlande vind. Spännande med passage av Stora Bältbron! Bella, med sin högre mast, var tvingade att ta stora spannet medan vi kunde ta lilla. Stark motström i hålet och rapporter om en båt som seglat på bron. Vi såg ingen och fick senare höra att haveristen fått hjälp. Väl framme i Svendborg hade Kapten Klahr ordnat reserverad plats! Grillning och samkväm på kvällen.

Vi fick rapport från Thordenbergs att de redan varit i Flensburg och nu vänt hemåt och låg i Aerösköbing. Vi lyckas övertala dem att stanna en dag så vi får en chans att sammanstråla.

36 M

27/7 Aerösköbing

Blåsigt och kallt, rakt emot genom smal och grund ränna. Båten ville inte gå fortare än 3,5 knop hur hårt vi än körde med maskin. Konstigt. (Senare tror vi att anoderna till drevet lossnat och helt enkelt bromsade.) Fick platser utanpå andra båtar i hård vind men ändå någorlunda skyddat, i grevens tid skulle det visa sig då det efter oss strömmade in båtar.

Träffade Thordenbergs, tills slut, och hade en kväll ihop.

14 M

28/7 Sönderborg

Thordenbergs var på väg norrut och vi ville söderut, skilda vägar alltså. Började med dikt bidevind västerut, motorgång över Bälten när vinden dog ut och sedan spinnaker i svag vind nästan ända fram. Lägger till i marinan på perfekt plats. Mycket fin marina!

32 M

29/7 Flensburg, Niro Pedersen

Fin seglats idag i slalom mot Flensburg. Sista biten blir det för segt och maskin startas. Går in i charterhamnen på västra sidan som är tom. Några timmar senare är det fullt med charterbåtar som ska lämnas tillbaka. Ett skådespel att se alla angöringar!

Vi tar en provianteringstur till Calle.

27 M

30-31/7 Flensburg, centrum

Direkt efter frukost flyttar vi in till centrum för vi tror det ska finnas plats där då. Visar sig vara helt fel men vi hittar ändå hyfsade platser på en bryggnock. Hamnavgiften är 14 euro!

Vi blir en extra dag här för Klahr hyr en bil och ska hämta fler medresenärer i Danmark för resten av resan. Vi går på teknikmuseet. Det är söndag så allt annat är stängt.

1 M

1/8 Sönderborg, Verdens ende

Hemfärden påbörjas. Vi går till Sönderborg men vill komma litet längre. Tyvärr missar vi broöppningen och får vänta en timma. Puttrar sedan vidare upp till båtklubben Verdens ende där vi får fina platser, även om tilläggningnen blir svår i hård vind. Förnämlig service.

Grillar i klubbhusets trädgård på kvällen.

23 M

2/8 Årösund

Fin segeltur upp genom ”kanalen”. Årösund bjuder på en fin och skyddad hamn med ett förnämligt klubbhus men inte mycket mer.

24 M

3/8 Middelfart

Hård sydvind idag och regn. Det går undan men regnskurarna är verkligen skitjogbbiga. Är det slut på semestervädret nu? Vi går in i gamla hamnen och hittar plats även om det är trångt. Många båtar kommer in och går ut igen. Fin by.

19 M

4/8 Tunö

Lång etapp. Prognosen säger 6-8 m/s sydigt. Verkar bra. Verkligheten blir något annat. När vinden ökat till ihållande 12 m/s och vi kör fullt är det inte så roligt längre. Vi pratar om att försöka reva när katastrofen inträffar. Vinden ökar plötsligt till 17 m/s och vi broachar. I tumultet skörar vi vår nya fock och allt är katastrof. Vi lyckas rulla in trasorna och bottenrevar storen. Efter detta når vi dagens toppnotering på loggen: 13,5 knop! Det blåser banne mej inga 6-8 m/s. Endelave passeras med hjärtat i halsgropen då vi valt fel väg genom reven men vi klarar oss.

Framme på Tunö är hamnen full och inseglingen svår. Många hjälpande händer på bryggan ser till att alla båtar som kommer in blir tryggt förtöjda. Fin ö som tyvärr bleknar mot bakgrund av dagens seglats. Skepparen något stukad.

38 M

5/8 Århus

Hård vind idag igen. För vår del finns det nu bara ett segel och det är storen. Som tur är är vinden med oss så vi kan segla. Bella är självklart långt före oss i hamn men har i gengäld hittat en fin plats vi kan glida in på.

Århus visar sig vara en fantastisk stad men gästhamnen behöver utvecklas…

17 M

6-8/8 Ebeltoft

Hård vind idag igen men bra riktning så vi kan segla trots vårt decimerade segelplan. Vi kommer in i Ebeltoft i vansinnigt hård vind men lyckas få den sista platsen på piren. Bella, som kommer någon timme senare, hittar en plats utefter kajen. Vinden håller i sig. Vi tar en liggedag och pappa kommer landvägen med vår gamla fock, nu kan vi segla på riktigt igen!

Nästa dag blåser det fortfarande så illa att vi inte vill gå ut. Tre dagar alltså.

24 M

9/8 Grenaa

Även denna dag blåser det egentligen för mycket men nu vill vi ut. Vi bottenrevar storen och rullar ut en näsduk på focken. Hård kryss ut till bojen innan vi kan vända söderut och då börjar det gå undan. Seglingen går bra ända upp till Grenaa angöring då en kula plötsligt ger oss regn och massor av vind. Vi revar alla segel och står still i motvinden med full gas på maskin. Kommer till sist in i hamnen när vinden lugnar sig en aning. Grennaa lika tråkig som vanligt.

31 M

10-11/8 Anholt

Idag ska det blåsa spår vädertjänsten men det ska vara västan så vi kommer att hamna på Anholt innan vi vet ordet av. Bottenrevad stor och inrullad fock således. Ute på Kattegat visar det sig blåsa 4 m/s! Vi seglar hela vägen ut till Anholt hamn i svag vind men skvalpig restsjö, ända fram till strax innan hamninloppet då en åskby kastar sig över oss med hagel, regn och 18 m/s. Sedan blir det sol. Hamnen visar sig vara nästan tom!

Nästa dag ska bli riktigt blåsig så vi ligger kvar och hyr cyklar och har en trevlig dag på ön. Fantastikt roligt att äntligen komma hit efter 40 år!

28 M

12/8 Hemma

Vädret för helgen ser inte lovande ut så vi bestämmer oss att passa på denna dag då det ska vara hyfsat och dra hela vägen hem. Vi gå ur hamnen i svag vind och smult vatten, kan gå genom hålet i revet i lugnt väder men sedan kommer den utlovade vinden. Vi blåser hem i rasande fart och angör kusten strax norr om Nidingen. Fin segling hela vägen hem. Hela resan gick på bara 8 timmar mot våra uppskattade 10!

62 M

En semester med många långa etapper är till ända. Tack till familjen Klahr som höll oss sällskap och som hjälpte oss att komma iväg, själva hade vi nog inte tagit oss så långt.

Totalt seglade vi nästan 600 M!