Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

2014

Semestern 2014 gick inte, som först planerats, till Vänern utan blev istället ett annat innanhav; Limfjorden. Detta visade sig vara ett bra val och kan ge upphov till repris någon gång i framtiden.

Dag 1, fredag 18/7. Krossholmen.

Första lediga dagen ägnades åt att färdigställa det nya kapellet till båten och därefter helt åt att packa båt eftersom vi inte varit ute någonting under försäsongen. Allt skulle ner och det tog hela dagen. Framåt kvällen förflyttade vi oss för motor till Krossholmen och anslöt där till Svaj och Bella.

Distans: 1 M.

Dag 2, lördag 19/7. Vesterø.

Det visar sig att man lätt glömmer en del när man packar båt. Det gällde inte bara oss. Alltså ägnades förmiddagen åt extrainköp och annat småfix. På eftermiddagen gick alla tre båtarna i eskader till Styrsö Tången för dieselbunkring och därefter avseglade vi ut på havet med målet Læsø Vesterø. Anledningen till att detta litet mer avlägsna mål valdes var att vi trodde att det skulle vara litet mindre båt där än i Østerbyhavn.

Vi började med segel och senare Code 0 men vinden dog ut och det blev därför motor större delen av sträckan. Väl framme visar det sig vara hamnfestival. Jag har aldrig någonsin sett en mer överfull hamn. Någonsin. Det var helt omöjligt, verkligen helt omöjligt, att komma in i gästhamnen. Istället gick vi in i den norra bassängen där det endast är hyrda platser men också där var det helt fullt. Vi lyckades få en plats som 11:e (!) båt i bredd och det visade sig att vi låg mellan två bryggor på tvären och båten längst in saknade landfäste! Det gick alltså inte att komma iland med mindre än att ta till akrobatik. Vi lämnade aldrig båten. Fullständigt kasst.

Distans: 43 M.

Dag 3 och 4, söndag-måndag 20-21/7. Sæby.

Vi lämnade Vesterø tidigt på morgonen (men hann bli stoppade av hamnkaptenen som ville ha fullt betalt!) och seglade västerut med Code 0. Framme i Sæby visade det sig finnas gott om plats och vi kunde ligga alla tre båtarna i bredd vid kaj. Vi bestämde snabbt att vi skulle ligga här en extra dag för att det kändes trevligt.

Smolket i bägaren visade sig när vi skulle lämna på tredje dagen. Vi hade alla löst ett kort för att kunna ”tanka ström” och detta skulle enligt uppgift kunna lösas in mot att man fick en pant och oförbrukade pengar tillbaka. Döm om allas vår förvåning när automaten då krävde att vi skulle betala mer istället! Dessutom visade det sig att hamnkaptenen envisades med att automaten hade rätt. Vi hörde fler som hade samma problem och senare har jag träffat många som varit där och klagat på samma sak. Varning alltså: gå inte till Sæby och om du gör det, köp inte något förbrukningskort! Vi kommer inte att gå dit mer.

Distans: 13 M.

Dag 5, tisdag 22/7. Hou.

Distans: 19 M.

Dag 6, onsdag 23/7. Aalborg.

Dag 7, torsdag 24/7. Løgstør.

Dag 8, fredag 25/7. Fur.

Dag 9, lördag 26/7. Thisted.

Dag 10-15, söndag-fredag 27/7-1/8. Hirtshals.

Dag 16, lördag 2/8. Doverodde.

Dag 17, söndag 3/8. Thyborøn.

Dag 18, måndag 4/8. Venø.

Dag 19, tisdag 5/8. Nykøbing Mors.

Dag 20, onsdag 6/8. Aalborg.

Dag 21, torsdag 7/8. Østerbyhavn.

Dag 22, fredag 8/8. Donsö.

Dag 23, lördag 9/8. Torslanda Lagun.

Dag 24, söndag 10/8. Önnereds brygga.

Dag 25, måndag 11/8. Torslanda lagun.

Totalt distans under semestern blev ca. 400 M (mer exakt siffra kommer). Inte dåligt med tanke på att båten låg stilla i sex dagar i Thisted.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.