Vår första semester med nya Spiff, Salona 33.
Båten anlände något senare än vi hade tänkt oss och p.g.a. detta fick vi skjuta upp semesterstarten med drygt en vecka för att hinna bli klara med allt.
Dag 1, tisdag 16/7, Önnereds brygga
Vi fick hem båten fredagen innan. Vi bestämde att inte lägga den på vår egen plats i Torslanda utan istället lägga den i Önnered eftersom det var kortare bilavstånd hemifrån. Därefter vidtog rustning och packning i fyra dagar. Avsikten var att gå ut till Donsö redan på tisdag kväll men innan vi var klara med allt var klockan redan 20. Vi sov i båten vid bryggan istället.
Dag 2, onsdag 17/7, Bua
Efter frukost insåg vi att vi glömt litet matinköp och fixade det snabbt och kunde lämna bryggan runt 10 och puttrade för motor ut till Styrsö för att fylla diesel. Därefter sattes segel och kurs söderut med målet Bua.
Seglingen inleddes i frisk nordvästvind men den avtog gradvis när vi kom ut ur skärgården. Vid Kungen hissade vi spinnakern för att få litet fart. När vi närmade oss Bua tog vinden i ordentligt och i inloppet till Båtfjorden friskade det i ordentligt. Som tur var hade vi rivit spinnakern redan utanför Baggen.
Väl på plats tog vi oss ett bad och tog vi kontakt med mina släktingar som bor i Bua. Kvällen avnjöts vid deras sjöbod i gott sällskap.
Fin gästhamn om än något utsatt vid nordvästvind. Fin badplats men en bit att gå.
Dag 3 och 4, torsdag till fredag 18-19/7, Falkenberg
Båten innanför oss skulle gå redan kl. 7 så vi var uppe tidigt men förberedde oss i lugn och ro. Det var litet mer vind idag men bra riktning, nordväst. Utanför Varberg dog vinden plötsligt och en stund övervägde vi att ta ner och starta motorn men så friskade det i igen. Sista biten in till Falkenberg blåste det riktigt friskt och vi fick ett par surfar i de nu ganska höga vågorna. Toppnotering på loggen: 9,6 knop!
Vi valde den inre gästhamnen i tron att vi då skulle hamna nära stan men det visade sig vara helt fel. Gästhamnen är jättefin men det är långt att gå till centrum och affär men man kunde få låna cyklar.
Eftersom vinden skulle vara hård på fredagen valde vi att ligga kvar en dag till och ta det lugn och bada. Det var raggarfestival i stan så det var gott om gamla amerikanska 50-talare som rullade runt.
Fin gästhamn med trevlig service. Fin badstrand. Långt att gå till stan och affärer.
Dag 5, lördag 20/7, Torekov
Etappen inleddes i svag vind och motorgång. Vi gjorde ett försök att kalibrera den elektroniska kompassen men det misslyckades p.g.a. att det låg litet för mycket dyning – det gick inte att hålla en ”snygg” och jämn girhastighet. Efter ungefär halva sträckan kunde vi hissa segel.
När vi anlände var det tillsammans med flera andra båtar och det var trångt i yttre delen av hamnen men vi fortsatte allra längst in och där visade det sig vara gott om plats. Vi fick kanonplats längst in i ett hörn av hamnbassängen med aktern mot kajen och en hoppborg fem meter bort. Det var hamnfestival! Harry lekte av sig ordentligt och vi kollade in byn.
Mycket fin gästhamn med fantastiskt fina toaletter och duschar. Mindre bra badplats. Dyraste hamnen på semestern (265 kr).
Dag 6, söndag 21/7, Gilleleje
Svag vind, lätt dimma och kallt. Vi hade sträckbog men vinden vred hit och dit och vi pendlade mellan att kunna hålla upp på Kullen och att peka mot Arild men vi kunde gå på ett ben hela vägen. Dimman lättade strax utanför molarna och sedan var det sol. Inne på land förstod de inte alls vad vi pratade om när vi hade haft dimma – de hade haft sol och varmt hela dagen.
Inne i hamnen var det trångt med båtar som snurrade runt och letade plats men vi körde längst in i hamnen och fick en bra plats. Här inne fanns det flera att välja på!
Dagen avslutades med bad, tur på byn och middag på restaurang. OK gästhamn.
Vi hade inget sejnfall så vi fick knyta danska flaggan i ett vant.
Dag 7, måndag 22/7, Helsingør
En fin dag och fin segling i svag vind. Målet kändes som lagom långt och ett bra avstamp inför planering för kommande dagar. Vi gick bara innanför pirarna och la oss långt ut i hamnen på en fin plats bredvid ett mycket trevligt danks-svenkt par. Under bryggan bodde det massor av svalor – inga mygg!
Vi tog en långpromenad runt Kronborg och tittade på det nya biblioteket, teatern och muséet på gamla varvsområdet. Mycket trevligt.
På kvällen packade vi upp grillen för första gången på semestern och åt på piren. Senare åkte Ulf upp i masten och fixade till ett sejnfall så vi kunde sätta gästflaggan propert.
Mycket fin gästhamn men långt att gå från yttre delen av hamnen.
Dag 8, tisdag 23/7, Kyrkbacken, Ven
Dagen bjöd på nästan total stiltje och kraftigt nordgående ström. Det fick alltså bli motorgång idag. Vi gick ganska tidigt för att ha en chans att få en bra plats och hade räknat med en dryg timmes gångtid men det tog mer än två för att komma fram. Väl där var det redan mycket trångt i hamnen och vi fick förtöja som fjärde båt från bryggan vilket vi tyckte kändes nästan väl magstarkt. Senare fick vi ytterligare fyra(!) båtar utanpå…
Vi promenerade upp till kyrkan och hyrde cyklar så vi kunde cykla runt. Tyvärr stängde Uranienborg precis när vi kom dit men det var ändå en trevlig tur.
Fin gästhamn men något överbelastad. Gratis dusch.
Dag 9, onsdag 24/7, Dragør
Helt vindfritt idag också och motström. Vi valde mellan att gå till København eller Dragør och valde det senare för att sammanstråla med Nils och Brita som höll en kanonplats. De hade en liggedag eftersom Brita dragit på sig en förkylning och ville ta det lugnt.
På plats bjöds vi på hamnare och grillade på kvällen.
Fin gästhamn.
Dag 10, torsdag 25/7, Skovshoved
Även denna dag saknade vind men bjöd istället på dimma som överraskade oss strax efter vi lämnat hamnen. Bitvis såg vi inte mer än max 20 m. Läskigt.
Väl på plats hade Nils och Brita lagt sig på en plats där de tänkt att vi kunde ligga bredvid men det visade sig att platsen var för smal. Vi höll sedan på i en halvtimma innan vi hittade en plats som vi kom in på – allt var för smalt eller jättestort, inget mittemellan.
På eftermiddagen tog vi tåget in till København och gjorde Strøget.
Fin hamn med bra toaletter och duschar men långt att gå och många smala platser.
Dag 11 och 12, fredag till lördag 26-27/7, Helsingør
Dagen började med tät dimma och vi väntade ganska länge innan vi vågade oss ut. Det var så tjockt att det kom in båtar i hamnen som bara gick in för att vänta och bara hängde på en stolpe tills dimman lättat. När vi väl kom iväg försökte vi segla i en svag vind men efter ca. en timme dog det helt och det fick bli motorgång idag igen.
På kvällen grillade vi en stor lax och åt gemensamt i vår båt.
Nils och Brita seglade iväg nästa dag men vi tog en liggedag och väntade in Leif, Marie och Tom på Svaj som anlände från København ganska sent på eftermiddagen. Vi kunde då anvisa den sista lediga bryggplatsen som fanns kvar. Gemensam grillning på kajen på kvällen.
Dag 13, söndag 28/7, Höganäs
Frisk vind idag och mer skulle det bli. Vi valde att gå utefter danska sidan med öppen slör tills trafiksepareringszonen upphörde. Vi hade bra medström. Den blev extra uppenbar när vi gippade vid sista gröna bojen och gick mot svenska sidan. Plötsligt fick vi hålla upp så mycket för strömmen att det blev halvvind – mer är 30 grader satte strömmen! Vinden friskade i så vi hade 13 m/s när vi kom in i hamnen. Jobbigt att förtöja. Fick ett märke i sidan där…
Ulf stegade upp till outletbutiken och shoppade kaffekoppar medan övriga i besättningen badade – i två timmar! Det var mycket varmt och badet var helt fantastiskt. Vi käkade middag på restaurangen på bryggan tillsammans med besättningen på Svaj. Restaurangen rekommenderas varmt.
Bra hamn och ännu bättre bad. Långt till affärer.
Dag 14, måndag 29/7, Hundested
Svaj lämnade oss och seglade hemåt. Vi planerade en tur runt Kattegatt så vi ville västerut. Vinden var svag och nordväst och vred mot nord under dagen. Vi fick en fin segling i svag vind. Provade med spinnakern en bit men när vi närmade oss målet gick det till slut för sakta så det fick bli motorgång.
Väl inne i hamnen verkade det först fullt men längst in i hamnen var det bara enkelrader och vi fick en bra plats utanpå en dansk Maxi. Fint ställe!
På kvällen fick vi gratisunderhållning när grannbåten visade sig hysa två gitarrspelande bröder som var mycket bra.
Bra hamn, bra service.
Dag 15, tisdag 30/7, Odden Havn
Ännu en fin segling i ganska frisk västlig vind. Vi började att gå så högt vi kunde för att gå genvägen mellan land och revet men insåg att vi inte skulle oss riktigt så vi föll av litet under pricken som markerade revets norra utpost. Sedan tog vi ett långt kryssben nordväst ut på babords hals och såg Hesselø länge i lä. Vi hade god hjälp av Sailsteer-funktionen på plottern som talade om exakt när vi nått layline mot hamnen, slog och kom nästan rakt på piren. Bra grej.
Nästan tomt i hamnen som visade sig nästan nybyggd och med fin service. Fantastisk fiskaffär!!!
Maud med familj kom och hälsade på i båten då de hyrt en stuga i närheten. Barnen fiskade jättestora krabbor på bryggan.
Bra hamn och service men ganska långt till affären. Fiskaffär utöver det vanliga. Bra läge om man vill vidare vartsomhelst.
Dag 16, onsdag 31/7, Grenaa
Västlig vind idag igen och ganska frisk. Vi fick en fin segling utefter Sjællands rev. Vinden ökade hela tiden och när vi passerade fyren längs ut på revet mötte vi litet sjö samtidigt som vi kunde lätta på skoten litet. Det blev jobbigt att hålla båten som plötsligt blev väldigt lovgirig så vi revade först ett rev men sedan också det andra för att orka styra emot. Med två rev och full genua gick båten sedan mycket bra.
Väl i hamn hade vi bekymmer med att hitta en plats som erbjöd lä och var tillräckligt bred. Det gick inte så vi fick till slut ta en som vi kom in på. Det gjorde att vi fick varken lä eller lyckades komma in med aktern mot bryggan. Hamnen är väl är en fin anläggning med bra service men ack så tråkig. Det finns inga affärer alls i närheten och det är jättelångt att gå till badstranden eftersom man måste gå runt hela hamnbassängen åt ”fel håll”. För oss kändes det som att detta var en hamn man gick till för att det inte finns några alternativ.
Dag 17, torsdag 1/8, Bønnerup
Underbar fin segling i svag sydvästlig vind förbi vackra klitter. Inseglingen i hamnen mellan vindmöllor var litet speciellt samtidigt som sista inloppet i innerhamnen var mycket smalt.
Bryggorna var exemplariskt märkta med platsernas bredd. Tyvärr angav måtten CC-mått på stolparna och inte verklig bredd så en 3,5-metersplats var för smal för oss (som är 3,35 m breda). Vi la oss till slut på en nock långt inne i hamnen istället för att vända ut igen till en bredare brygga. Men en fantastisk hamn med bra service. Fullt med svalor. Havnecaféet hade god glass. och stränderna var nog de bästa vi sett.
Första dagen med litet regn men det lättade snabbt. Bønnerup är en typisk dansk semesterort med ett par stora lägenhetsanläggningar uppe på land så här är gott om turister.
Dag 18 och 19, fredag till lördag 2-3/8, Øster Hurup
Lätt dimma när vi lämnade hamnen i svag sydostlig vind. Vi var litet fega och vågade inte gå raka vägen över ”Tangen” med minsta djup på 2,3 m enligt sjökortet. Istället siktade vi på en röd farledsboj som skulle ligga öster om men den hittade vi aldrig. Vi hade sällskap med två andra segelbåtar, varav den ena gav upp seglandet i den svaga vinden, men dessa seglade rakt över revet.
Vartefter vi kom norrut tilltog vinden gradvis till mer än frisk så inseglingen till hamnen blev ganska guppig in i det mycket smala hamninloppet. Väl inne i hamnen var det helt fullt troligen eftersom det väntades oväder. Vindtrycket inne i hamnen var ordentlig så vi hade vissa problem att få vänt inne i den smala gästhamnen. Vi hittade till slut en halvbra plats utanpå en annan båt i fiskehamnen. På kvällen och dagen efter började det blåsa som utlovat.
Nästa dag tog vi en liggedag eftersom det kom utlovad kuling och Ulf fick litet feber som dock raskt gick över.
Øster Hurup är en typisk dansk semesterort med stora lägenhetskomplex och typiska turistaktiviteter med krimskramsaffärer och pizzarestauranger. Fantastiska stränder!
Dag 20. Söndag 4/8. Asaa
Efter kuling och troligen två dagar för de flesta i Hurup var det nästan kö ut ur hamnen och man började smått undra vart alla skulle ta vägen – och om vi i så fall skulle få plats. Vi gick först ganska långt rakt österut för att komma ut från den mycket långgrunda kusten och satte sedan kurs norrut i svag till måttlig sydostvind. Vi kunde hissa spinnakern och fick en kanonsegling nästan hela vägen upp till Asaa. Vi passerade Hals Barre alldeles inpå.
Väl där gäller det att hitta angöringsbojen innan man kan ta sikte på en något otydlig enslinje. Inloppet är grunt, muddras till 2 m på våren, och mycket smalt samt hårt utsatt för igensandning. Alltså bör man inte försöka gå in om det gungar eller är lågvatten. Vi hittade angöringsbojen utan problem och kunde efter en stund också identifiera enslinjen. Sedan blev det spännande eftersom vinden nu hade ökat en del och den grunda kusten gjorde att det faktiskt började bli en del sjö. På väg in i rännan tog vi det mycket försiktigt och gungade stundtals ordentligt. Rännan var dock tydligt bojad med röda och gröna bojar. Två gånger under inseglingen visade lodet grundare än vårt djupgående(!) men vi kände aldrig att vi var i. Alldeles utanför pirarmarna ligger det plötsligt en röd boj mitt i rännan. Vad gör vi nu? Vi gissar att vi ska runda den som en vanlig röd boj och kör alltså runt den i en liten krok. Det visar sig sedan vara rätt då hamnkaptenen senare kan berätta att bojen markerar en igensandning med bara ca. 0,5 m djup!
Också hamnbassängen visar sig grund och vi tar en plats långt ut på bryggan i mitten. Gott om plats då det visar sig att det är inalles två gästande båtar i hamnen! Här är det stor loppmarknad och veteranmotorfestival med tändkulemotorer, veteranbilar och -traktorer. Vi försökte gå på Geocachingskattjakt för här skulle finnas två cacher men misslyckades med båda till Harrys stora besvikelse. Grillade på kvällen vid båtklubbens grillplats och fick en trevlig pratstund med några klubbmedlemmar.
Långt att gå till affären men utomordentlig service i båtklubbens klubbstuga. Fina och välskött toalett, dusch och bastu som man fritt får nyttja. Bästa gästhamnen i år? Har ni en båt som inte sticker mer än 1,80 rekommenderar vi att gå hit!
Dag 21 och 22. Måndag till tisdag 5-6/8. Østerbyhavn
Vi ville gå tidigt för att komma ut medan det ännu var någorlunda högt vatten (högvatten kl. 6). Utseglingen blev helt odramatisk då det nu var smult vatten. Vi fick ännu en fin segling i sydostlig vind förbi Læsø rinde och Nordre Rønner. Sista biten från Rönner ner mot hamninloppet fick vi dikt bidevind men kunde segla ända fram till pirarna.
Inne i hamnen var det ganska glest med båtar, tänk vad en vecka efter högsäsong kan göra, och vi fick en kanonplats längst in i hörnet på första bryggan. Grilling på kvällen.
Nästa dag tog vi en liggedag igen p.g.a. att det åter varnades för kuling plus att vi gärna ville ha en dag på Læsø. Det åskade kortvarigt på morgonen men sedan blev det kanonväder igen. Vi hyrde cyklar och trampade iväg väster- och söderut mot saltskyderiet. Vi fick en helt fantastisk dag! Väl tillbaka i hamnen köpte vi upp restlagret med kräftstjärtar hos fiskhandlaren, trots att de egentligen hade stängt, och kalasade på dem på kvällen. Super!
Dag 23. Onsdag 7/8. Donsö
Så var det dags för hemfärd. Vi lämnade i svag sydvästlig vind och siktade mot nordöstra flaket. Efter en stund kunde vi hissa spinnakern men det var väldigt platt så vi fick skära. Alltså fick vi också göra et par gippar men det var helt odramatiskt i den svaga vinden. Sista biten in mot kusten vred vinden något på syd och plötsligt hade vi en fin skärning och farten kröp upp över sexknopsstrecket.
Väl i hamn var det långt ifrån fullt men ganska många småbåtar, som visade sig bara ligga över dagen, hade förtöjt tämligen klantigt och tog upp onödigt mycket plats så det blev faktiskt besvärligt att lägga till.
På eftermiddagen och kvällen hälsade på hos Wrights och käkade middag hos dem.
Dag 24 och 25. Torsdag till fredag 8-9/8. Stora Dyrön
Detta var ett helt obligatoriskt stopp. Tyvärr var det nu tråkigt väder med duggregn och mycket svag ostlig vind. Vi började optimistiskt att segla men orkade bara till Asperö innan vi gav upp då vinden dog och regnet tilltog. Sedan blev det motorgång hela vägen.
Gott om plats i hamnen när vi kom fram men inte tomt.
Vi låg kvar en dag p.g.a. kuling.
Dag 26. Lördag 10/8. Torslanda lagun.
Så var semestern definitivt slut och det var dags att gå till hemmahamnen. Tyvärr bjöd dagen på frisk till hård sydlig vind samt regn och åska. Inte tal om att försöka segla i de förhållandena. Alltså fick det bli motoråka idag igen. En tråkig och kall avslutning på semestern.
Sammanfattning
Vi har lyckats undvika att använda ankaret hela semestern! En gång förberedde vi ankring men behövde aldrig ens hänga ner det i vattnet.
Vi har tillryggalagt nästan 450 M och har, om man undantar de sista två dagarna, haft endast två dagar med regn (de sista två regnade det desto mer). Runt Kattegatt med en kort avstickare i Öresund känns som en helt OK start på vårt nya båtliv. Vi ser redan fram mot nästa sommar!