Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Bohusracet 2014

Jodå, det blev i år också. Och dessutom premiär i nya båten. Ett taktiskt feldrag skulle det visa sig. Rapport här på sidan har dröjt p.g.a. hög arbetsbelastning och att motivationen inte innfunnit sig eftersom vi inte gick så bra. Vi är inte alls nöjda, skitsura faktiskt.

1 Uddevalla

Vi startade i klass 3, d.v.s. 14:00 och var väl den enda starten som hade vind när skottet gick. Vi var inte riktigt på tårna och bommade linjen med 20 sekunder men kunde rulla ut Coden i en sydlig vind på ca. 3 m/s och hade god fart ut mot bron. Halvvägs där tunnade det något och mötte och vi valde att dra oss mot norra stranden för vi trodde vinden skulle stå längre där. Det gjorde den inte. Det var lika dött överallt och nu började lotteriet. Så här långt var vi ändå med i fältet, det var väl bara Seascape:arna som hade ryckt en aning längst fram.

2 Stången-Dramsvik

Vinden dog i princip helt och vid Stången rullade vi in Coden och hoppades att det skulle stå litet vind efter udden. Det gjorde det inte. Det gick plågsamt sakta. Vad som var mer plågsamt var att vi kunde se att båtarna framför verkade glida iväg medan klungan där vi låg halkade efter. Viss frustration infann sig. Det gick extremt sakta. Bara puffar av vind från syd. Vi låg i två timmar bara mellan Stången och Dramsvik…

3 Dramsvik-Bråten

Plötsligt uppenbarar sig litet vind från väster. Några båtar norr och väster om oss skjuter plötsligt god fart och strax har vi det också. Vi formligen forsar fram men resten av fältet ligger stilla. Vi kan glida på fartvind rakt igenom hela fältet och är strax innan Björningarna är vi nästan uppe täten men sedan är det stopp igen. Vi ligger still ett tag igen innan det fylleri med litet vind från SO. Vi ser att båtarna i täten öster om Björningarna ligger helt stilla medan vi har litet vind och båtarna i väster går nu som tåget så vi väljer att ta oss väster om dessa. Tyvärr visar sig det vara fel val för båtarna i öster drar nu ifrån.

4 Ljungskile

Så här långt är vi ändå hyfsat med. Vi har en aning om att vi tappar litet när vinden väl kommer men nästan alla båtar runt oss kör genua medan vi bara har fock, så vi tror att detta är orsaken. Utanför Ljungskile får vi ett massivt vindvrid mot SO vid Oxholmen och kan plötsligt sträcka ner för fjorden. Nu börjar båtarna ur efterföljande startgrupper synas bakom oss på fjorden. Ur grupp 5! De har alltså seglat upp nästan två timmar redan!

5 Stillingsön-Djurnäs

Det möter igen när fjorden smalnar men nu är det faktiskt vind och ganska frisk till på köpet. Det är nu vi börjar inse att något är kapitalt fel. Vi har absolut ingen fart eller höjd i båten. Vi tappar på omgivande båtar något alldeles hejdlöst. Vi fattar ingenting. Efter litet fruktlösa trimförsök inser vi att vår fock inte hjälper till direkt. Vi lyckas inte få till en tillfredsställande form på den hur vi än försöker. Vi seglar således mest på storen här. Man kan utläsa av tracken att vi hade fokus på något anat än vägval och vindskiften på denna sträckan – vi bommade rätt friskt här. Efter Djurnäsudde har vi i princip gett upp mentalt trötta efter fyra timmars stiltje och frustration ovanpå det.

6 Svanesund

Sträckan ner till Svansund är bara mer av samma. Vi tappar. Strax norr om Svanesund dör navigationsdatorn men det märker vi inte eftersom vi jobbar med seglen. Vi saknar alltså track ner till Tjörnbroarna. Lika bra det kanske…

8 Tjörnbron

Här hör vi några riktigt saftiga felbeslut och bommar några vindskift. Det ser värre ut på tracken än det var eftersom vi samtidigt försökte jaga vind här då det tunnade rätt ordentligt. Mitt under bron var det nästan helt stilla samtidigt som det kom ett par lastfartyg som tvingade oss att ta några extra slag för att hålla undan. På denna sträckan blev vi omkörda av flera båtar ut grupp 5 och några ur 4. Knäckande.

Vi väljer att gå ner väster om Brattön eftersom vi tycker att vinden står bra där, det ser ut som att det är lä norr om. Här gör vi faktiskt några bra slag och kan plocka in litet på omkringliggande båtar med det beror inte på att vi går fort eller högt utan på bra val (eller deras dåliga, kanske).

9 Hövik-Berga

Från Höviksnäs och söderut är det bara åka. Dikt bidevind till att börja med men halvvägs ner mot Son och Galten öppnar det litet när vi kan börja falla av. Nu är det helt uppenbart att vi inte har rätt fart. Vi blir omåkta av allt och modet sjunker. Skepparen är inne på att gå i hamn i Dyrön.

10 Wallhamn

Vid Son och Galten åker Coden upp och vi kan rycka litet igen innan gennakerbåtarna kan hissa men nere vid småöarna söder om Wallhamn kommer de igen. Vi kan inte hissa spinnakern och det börjar bli för öppet för Coden. Det är nu mörkt. Vi passar på att käka litet middag eftersom det är tämligen lugn segling.

11 Dyrön

Helt odramatiskt med Code hela vägen förbi Kärrsön och Dyrön som vi passerar runt 23:00.

12 Marstransdsfjorden

Direkt efter passering av Åstol kommer det ett biltransportfartyg ut och vi håller onödigt högt ett tag för att komma ur farleden. Sedan är det bara åka ut till Hätteberget. Skepparen passar på att sova litet i sittbrunnen. Vinden ökar gradvis hela tiden och nästan uppe vid fyren är det för mycket för Coden och ett brytblock har redan gått sönder. Vi rullar in och kör fock sista biten ut. Vi rundar 01:12. Enligt rapportsystemet ligger vi runt 80:e plats vilket vi är tämligen missnöjda med men det är ändå inte så dåligt som vi hade befarat (senare ska det visa sig att rapportsystemet inte går att lita på eftersom väldigt många inte rapporterar – i verkligheten är vi mycket sämre).

13 Hätteberget-Måseskär

Lång åkabog. Nu skulle spinnakern upp. Men det är precis på gränsen att vi bär den. Dessutom blåser det för hårt för Coden com är specad upp till max 6 m/s. I stunden då vi är less och trötta och vi hamnat i ett mellanläge slutar det med att vi kör fock. Det går undan ändå men vi hade troligen gjort en till två knop mer med spinnakern. Inte förrän strax innan Måseskär öppnar det litet och vi hissar den svarta.

14 Måseskär-Hållö

Nu går det undan! Vi loggar stadigt över 8 med toppar på 10. GPS:en visar över 9 nästan hela vägen så vi har fin medström. Strax innan Hållö börjar det mota och vi river ganska snabbt för att sätta Coden men vi hinner inte så långt innan det är uppenbart att det blir för brant. Nu har det ljusnat och vi släcker lanternorna. Det är alltid roligt när det ljusnar för livsandarna återvänder och allt känns genast lättare!

15 Hållö-Fjällbacka

Seglingen upp till Fjällbacka är egentligen helt odramatisk. Det är bara åka med nästan fullt hemskotat och alla åker ungefär lika fort. Frisk NO-vind. Frukost.

16 Fjällbacka

Vi lyckas pina oss in i Fjällbacka utan slag. Tjuvhålet vid Bringebärsholmen är inga problem men Näbban klarar vi bara nätt och jämt. Vi väljer genaste vägen ut norr om Valön och seglar ikapp en båt som tagit oss strax innan men snabbt passerar oss igen. Vägen ut blir nästan platt men vi vågar inte hissa spinnakern för vi vet att det är trångt i utfarten och vi tror inte att vi kommer att bära den sedan. Istället förbereder vi Coden men koncentrerar oss på navigationen.

17 Otterön

Vi kör vår egen specialväg ut förbi Otterön. Ingen annan går med oss här. Tyvärr kan vi konstatera att vi inte tjänat så mycket på genvägen i år som i fjol, högst några hundra meter mot närmare en distans förra året.

18 Brämskär-Svangen

Återigen är det ren åka norrut. Det blåser för mycket för Coden men vi hissar ändå.

19 Svangen-Öddö

Det möter en aning när vi kommer ut vid Svangen samtidigt som vi ska lova. Mysigt. Ner med Coden och fock igen. Vi inser att vi kommer att få kryssa in i Strömstad. När vi kommer upp mot Vattenholmen kan vi se de första båtarna rinna ut ut Strömstad. Redan.

20 Strömstad

Det blir t.o.m. fler slag inne i Strömstad än vi från början trott. Här inne går vi faktiskt nästan OK men det beror troligen på att de båtar vi seglar mot inte är lika vassa som de vi jämfört oss med förut… Rundning vid Furuholmen och spinnakern kommer upp. Det är nästan helt platt och går sakta. Ute vid Holmen grå försöker vi passera en mindre båt som inte vill och luffar rätt hårt. Vi försöker att gå om i lä men just då passerar en Colorlinefärja och vi stannar helt. Nytt försök i lovart och ny luffning (vad håller de på med – de stannar ju bara själva?) och vi hamnar nästan på 0,9-metern. Kul. Not.

21 Tisler

Strax efter möter vinden kraftigt. Alla båtar framför oss har runnit ur Strömstad med spinnaker eller gennaker men för oss blir det nu bidevind! Vi håller upp så mycket det bara går för strömmen är rakt i sidan från norr och vi börjar misströsta om vi ska ligga upp. Två tredjedelar in i benet inser vi att det ska räcka så vi kan släppa litet på tygen.

Uppe vid Trestenarna hade vi egentligen planerat att gå väster om Tisler ner, t.o.m. rakt igenom faktiskt, men vi ser att framförvarande båtar bara precis bär spinnaker söderut. Alltså väljer vi, som nästan alla övriga båtar, att köra öster om Tisler för att sedan kunna falla av en aning och sätta spinnaker. Det skiter sig eftersom det, naturligtvis, vrider emot. Det blåser nu alldeles för mycket för Coden, vi har mellan 8 och 10 meter, så det blir att halvvinda med focken söderut. Det är inte förrän vi kommer till Svangen som vinden öppnar och lättar en aning så vi kan rulla ut Coden igen. Den kan vi sedan bära nästan ända ner till Mjölskär.

Det är något konstigt med Soteskär och Mjölskär. Varje år när vi kommer dit händer det något lurigt med vind och/eller ström och så också i år. Vinden börjar vrida mer och mer mot nord men vi vet inte om vi vågar lita på att det ska stå sig (vi har fått några vrid tidigare som ganska snart gått tillbaka). Coden funkar inte längre och vi börjar diskutera om vi ska hissa spinnaker eller ej. Det blåser dock ganska friskt så vi väljer att spira focken istället och loggar bra med den. Sedan är det för kort sträcka kvar för att börja plocka med spinnakern.

22 Smögen

 

In i mål är helt odramatiskt. Vi kan sträcka ända upp över mållinjen utan att slå. I mål på 30 timmar och 22 minuter trots fyra timmars stillaliggande uppe vid Uddevalla. Inte dåligt.

På rundningsrapporterna hade vi kollat av att vi nu troligen låg runt en 50:e plats så vi var nästan nöjda. Döm då om vår totala förvåning när vi får se att vi ligger på 110:e plats! (Justeras senare till 118). Vi är EXTREMT missnöjda och surar en lång stund. Vad hände? Senare visar det sig att det är ganska många som slarvat med rapporterna eller inte rapporterat alls. Dåligt.

Nåja, vi lyckades ändå genomföra racet, trots att skepparen ville bryta, och i år var vi faktiskt piggare än tidigare. Anna-Lena anslöt i båten på kvällen och hjälpte till att segla hem på söndag. Det gick undan…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: