Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Bohusracet 2013

Förra gången sa vi ”Aldrig mer” men nu satt vi där i alla fall. Ombord på ”Svaj” och var på väg ut mot Rödön. Förutsättningarna verkade bra med nya segel, en lovande vindprognos men kunde varit bättre. Jag säger till Leif att jag känner mig litet krasslig, jag får nog ta en Alvedon. Han svarar att han redan dragit i sig ett par Treo. Jähäpp…

Vi hade noga studerat vädret. Det skulle vara litet fjösigt med vind inne i Uddevalla men öka hela vägen ner till Marstrand för att sedan minska en aning. Det verkar alltså perfekt för självslående focken. Just i starten brallar det dock i ordentligt och vi tror mer och mer att vi gjort rätt val. Tyvärr bommar vi starten totalt och kommer iväg om inte sist så närapå. Vi tror oss ännu ha en fördel av vårt segelval och börjar jobba på att komma ifatt men det funkar inte. Småningom inser vi att vinden gradvis minskar och minskar. Ut under bron är vi toksist i gruppen och vi kämpar frenetiskt för att inte totalt tappa kontakten med fältet. Allt vi gör verkar dock gå åt skogen och vi kommer ingenstans. Strax norr om Ljungskile tar vi beslutet att byta till genuan, ett stort beslut eftersom vi bara har ett fall. Bytet går ändå förhållandevis fort och nu ska vi börja upphämtningen har vi tänkt oss. Vi hinner bara precis sträcka upp fallet på genuan så kommer vinden. Nu har vi för mycket… Men vi framhärdar och kör vidare. De nya seglen är fantastiska, vi kan lätt trimma bort kräng och omvandla till fart och höjd. Båten går mycket bra.

Vi har kontakt med kön i startgruppen vid Tjörnbroarna. Vi har kört om flera vid Son och Galten och vid Dyrön börjar vi köra om eftersläntrarna ur de framförvarande startgrupperna. Endast ett fåtal båtar ut efterföljande grupper har hunnit ifatt. Kanske finns det ändå en möjlighet till att rätta till detta? Ute vid Hätteberget är vi strax innan 23, betydligt sämre än vad vi hoppats och, enligt rapportsystemet på 85:e plats. Bättre än befarat.

Upp med spinnakern och vi skär ut i havet. Fixar middagen som smakar gott. Vi har kollat på strömprognosen som lovat kraftig nordgående ström. Och det stämmer. Som mest mäter vi upp nästan två knop medström och vi forsar fram. Vi har också kollat in att vinden ska vrida på ost framåt natten så vi har inte tänkt att gå så länge ut i havet. Vi tar några sovpass och missar därför de inledande tendenserna till vrid (liten miss i kommunikationen). Plötsligt inser vi att vinden har vridit och mer än vad vi trott. Vi är på väg åt helt fel håll och måste gippa nu. Efter gippen inser vi att vi inte kan bära längre. Vinkeln är bara 90 grader och det blåser nu mellan 10 och 13 m/s. Vi kör på en stund rakt norrut och surfar fram med loggen ständigt pendlande mellan 10 och 12 knop (toppnotering 13,5). Till slut blir vi dock tvingade att riva och sätta genuan igen. Vi befinner oss uppskattningsvis ca. 5 M utanför Hållö. Men nu kan vi sätta kurs in mot Fjällbacka och det går nästan lika fort med genuan. På minussidan har vi ett ettrigt regnande som gör att vi fryser.

I Fjällbacka är vi halv sex på morgonen i hyfsat väder och har nu kört ikapp ganska många i vår startgrupp, 66:a enligt rapportsystemet. Kanske vårt miss ute på havet inte har kostat så mycket ändå? Nästan alla båtar runt oss nu väljer att sätta spinnaker direkt och köra ut farledsvägen norr om Valön. Vi väljer istället att ta det litet lugnt och kör ut vid Porsholmen. Efter det smala sundet sätter vi spinnakern och konstaterar vid Stångeskär att vi tjänat massor på vårt vägval. Känns gött. Tyvärr känner vi oss inte så goa just nu. Ingen vill ha någon frukost (vi hade planerat för grötfrukost nu) så vi tvingar i oss litet mackor som vi förberett istället.

Det blir en fin spinnakerkörning med gött väder upp till Svartskär som gradvis spetsar till sig men vinden är nu måttlig så vi bär lätt. Vi konstaterar också att Kosterfjorden är strömlös på väg upp. Bra att veta.

Odramatisk rundning inne i Strömstad strax före nio och 54:e plats enligt rapportsystemet. Vi kör litet säkert och sätter spinnakern igen först vid Dyngan. Det är plattläns till Trestenarna så vi måste gippa ett par gånger på väg ut. Sträckan är ganska odramatisk men vi oroar oss över att vinden ökar mer och mer. Ska vi klara att bära genuan?

Vi rundar strax efter tio på 44:e plats. Vi tänker oss nu att, tvärt emot alla andra, gå söderut utanför Tisler eftersom vi konstaterat att det var strömlöst ute i fjorden men utåtgående ström på väg ut från Strömstad. Men det blåser mycket (syd-sysost) och det är alldeles för stökigt sjö. Vi står bara still och stampar. Dessutom bär vi inte genuan nu. Som lök på laxen börjar det regna. Vi slår in igen och tar beslutet att rulla in genuan en bit trots att det troligen kommer att vara skit. Men se, genuan står faktiskt långt över förväntan och plötsligt har vi bra gång i båten igen. Vi stryker Tisler och gör några slag in emellan öarna för att så mycket som möjligt hålla oss undan strömmen. Väl förbi öarna och ute i Kosterfjorden kör vi bara på söderut och konstaterar att vi faktiskt nästan kan sträcka rakt på Ulsholmen! Nu kan vi dessutom rulla ut hela genuan igen. Det regnar och regnar. Och regnar ännu mer. Sedan litet till. Vi kör på och kommer nästan ända ner till Ramsö innan vinden vrider på syd. Jaha, nu blir det rakt emot och bonnkryss. Kul. Vi hinner egentligen bara acceptera faktum när det händer. Det stora vridet. Vi är på väg in mot fastlandet när vi ser att det ryker om vattnet några båtlängder framför båten. Det ser faktiskt ut som en tromb och jag, som just då sitter till rors, börjar lova upp för att inte få ett nerslag. Det hjälper ingenting. Pang! och vi ligger nästan helt ner. Med rodret dikt i lä går båten upp i vind och över stag och vi kämpar en stund med att komma i ordning. Då inser vi att vinden vridit nästan 60 grader och att vi nu nästan sträcker mot Ulsholmen fast på andra bogen! Nu blåser det SV. Dessutom klarnar det upp så regnet upphör. Tjoho!

Vi får göra ett par slag utanför Svangen men sedan kan vi köra en bog hela vägen. Vi rundar vid Ulsholms kalv strax efter tre och är nu på 50:e plats. Vi kör vidare på samma bog och börjar diskutera hur vi ska ta oss förbi Fjällbacka, slå ut i havet nu eller köra inne bland öarna för att slippa strömmen som nu börjat göra sig påmind, svag men ändå. Just då, precis när vi passerar Sadlen, vrider vinden mer på väst och nu kan vi lätt sträcka ner mot Brämskär och vidare mot Syster och rakt på Mjölskär. Fantastiskt!

Nästan framme vid Mjölskär börjar det möta igen samtidigt som vinden dör ut. Vi börjar nu frukta att vi ska få en repris på förra årets segling då vi fastnade här ute i två timmar innan vi tog oss i mål. Det vill vi inte så vi tar ett slag när vi når gröna pricken norr om Klåvskär ända upp på land på Soteskär för att vinna höjd och på det viset hoppas vi kunna glida igenom snårigheterna längre söderut. På grund av denna manöver måste vi falla ganska kraftigt för att passera Mjölskär på insidan. Det gör vi nästan exakt sju och är nu 36:a! Vinden fortsätter att minska och vrida emot så vi börjar misstänka att det ändå inte ska räcka men just när det ser som mörkast ut fyller det i igen och västrar och vi måste falla massor men kan nu lätt köra in i mål. Vi tappar massor på detta eftersom vi låg för långt ut men är ändå nöjda med att ha sluppit fastna här i år igen.

Vi är i mål fem i åtta och gör alltså årets segling två timmar kortare än förra året. Slutresultat 43:e plats, sämre än vi hoppats på men bättre än befarat med vår usla start och hälsa.

Just efter racet känner vi, precis som förra året, att detta behöver vi inte göra om men i år känns det ännu mer så. Vi får väl se om vi gitter en gång till.

Söndag morgon kommer Tom upp och hjälper oss att segla hem. En helt underbar segling i strålande sol och akterlig vind. Detta räddar hela helgen!

Ett fint arrangemang är det, Bohusracet. Stor eloge till arrangörerna och funktionärerna. Tråkigt att de ska bjuda på så trist väder varje år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: