Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

Beslut, beslut… men nu börjar det ordna upp sig

(Uppdaterat 2013-05-24)

Gamla Spiff IV är nu leverad till nya ägaren, och arbetet med gamla Spiff III är just nu i viloläge, så nu har vi ännu mer tid att fundera på nya Spiff. Fortsatt gäller det elektronikutrustning som ska monteras då båten anländer till Kullavik. Nu har vi fått nya besked från varvet så nu har vi ändrat allt igen.

Tidigare var det bestämt att det skulle monteras ett Nexus NX2 system med vind, logg, lod och kompass. Vi ville egentligen ha B&G-grejer men varvet ville inte montera det eftersom de inte hade rätt utbildning. Nu har de skaffat sig detta och plötsligt är det alltså annat som gäller. Så nu ser det ut såhär:

  • Instrument: B&G Triton Vind, Logg och lodsystem med en extra display, totalt alltså två displayer. Detta kommer att vara monterat från varvet. Att vi ville ha B&G beror på deras fina seglingsfunktioner och att systemet är lätt att bygga ut.
  • AIS: Går bort. P.g.a. fördyringar i båten måste vi spara bort denna.
  • VHF: Går bort av samma skäl som AIS:en. Vi har redan en handhållen som vi får använda under 2013.
  • Plotter: B&G Zeus Touch 7. Till denna kopplas en B&G GoFree Wireless som ger ett WiFi-nät med navigationsdata i båten för uppkoppling mot padda mm.
  • Extra GPS: Vi kommer att försöka utan detta till att börja med. Blir det kass kopplar vi in en puck senare.
  • PC: Inköpt en Asus netbook som blir båtens egen. För navigation och annat. Vi har inte hittat på allt ännu…
  • Platta: En Samsung Tab II 7″ är inköpt för detta ändamål. Planen är att koppla ihop den med plottern så navigatören kan ha plattan med sig (i vattentätt fodral) och inte bli låst till plotterns montageplats. Dessutom kommer den att hjälpa till med startlinjer och polarer. Tror jag…

Med denna setup minskar vårt eget monteringsarbete högst avsevärt och inskränker sig nu till att montera plottern och WiFi:n. AIS och VHF med masttoppsanten var det som annars skulle ta mest tid, plus att koppla ihop NMEA183 och 2000 på ett bra sätt. Allt det slipper vi nu. Känns dock litet surt med AIS:en.

1 reaktion på “Beslut, beslut… men nu börjar det ordna upp sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: