Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

24-timmars, vårsegling 2014

Årets segling skulle enligt prognoserna bjuda på svaga vindar på norra Kattegatt men lite mer söderut och norrut. Det hela skulle avslutas med mycket svaga vindar just norr om Läsö på lördagen. Hipp hurra. Nu blev det inte riktigt så, tack och lov.

24-timmars 2014 vårStart, som vanligt, med pastalunch i båten. Denna gång i ”Bella” med hemmahamn på Nya Varvet. Med på resan var Kapten Thomas, Leif, Tom och årets gäst, Niklas. Samt undertecknad. Under måltiden konstaterades att det skulle blåsa söderut och norrut men inget just norr om Läsö. Beslutet blev alltså att segla så långt söderut som möjligt så snabbt som möjligt. Lördagens potentiella stiltje mellan Läsö och Jylland fick bli ett problem för då.

Sagt och gjort. Vi tuffade ut till punkt 20 vid Hönö med start klockan 15 och drog iväg söderut i en NV 6 m/s.  Vi hade hoppats på gennakerläge men det blev litet för snäv vinkel med fartvind för att det skulle löna sig. Kust mot 10, Vanguard, och sedan 3120, Kobbergrund. Nästan där mötte vinden och lättade ut så vi låg stilla där en stund och fick slå för att nå märket. Hmmm, detta stämde ju inte med prognosen. Vi tar oss runt och snart märker vi att farhågorna kommer på skam. Nu blåser det en frisk västvind och vi kan lätt dåna vidare söderut. Vi plockar 3136, där vi egentligen tänkt vända, men bestämmer oss för att våga satsa litet längre och kör ner till 3140 väster om Anholt. Nu är vinden 8 m/s från V och sjön är ganska stökig – vi hoppar runt en hel del. Dessutom visar det sig att farledsbojen vid 3140 inte längre finns eftersom dess plats ligger inne i den nya vindkraftparken mellan Anholt och Grenå. Vi vågar inte gå in mellan vindkraftverken i mörkret – nu är det helmörkt – utan går väl förbi motsvarande position men vid sidan av kraftverken.

När vi vänder norrut igen är det riktigt stökig sjö och vinden vrider på NV så vi kan bara precis hålla upp mot Läsö Ränna som är nästa mål. Vi rullar in storen och seglar på bara genuan ett tag. Vi siktar nu på 3126 som är en farledsboj på väg upp i rännan. Vartefter vi närmar oss bojen vrider vinden tillbaka mot V och vi kan rulla ut igen men det är fortfarande 8 m/s och stökig sjö. Inte förrän uppe i rännan vid 3122 börjar det lugna sig något.

Vi går sedan till 3114 vid Läsös västspets och därefter till 3104, Hanstholm. Väl där dör vinden och vrider mot S. Klockan är nu runt 9 på morgonen och enligt tidigare prognoser skulle det vara litet småfisigt med vind men senare fylla på från NO. Vi lyckas plocka ner en ny prognos och finner att av detta finns inte längre något spår. Nu ska det vara måttliga till friska sydliga vindar. Och vi ska söderut. Jähäpp.

Just nu är det i alla fall inte mycket vind och vi ligger mest och driver. Med nuvarande vindriktning kan vi inte nå målet vid Österby så vi siktar på Trindeln, 3108, istället. Vartefter vi närmar oss fyller vinden i och väl där har vi en frisk S 8 m/s. Klockan är redan 14 så det blir att peka näsan mot Engelsmannen och hoppas att vi hinner. Dikt bidevind men i smult vatten gör även Bella god fart på den bogen. Vi hinner i mål med hela 15 minuter tillgodo.

Kvällen avnjuts med middag på Lyngfelts och en god natts sömn. Söndagens hemfärd skulle bli vindlös enligt prognosen men också den dagen bjöd på god vind och fin segling.

Vi lyckades plocka ihop 140,3 M brutto, vilket var näst bästa bruttodistans av Läsöbåtarna, endast en 54-fotare lyckades segla längre. Netto blev det 111,3 vilket också det var näst bästa av Läsöbåtarna, en Express slog oss. Av alla deltagare denna helg blev vi trea, ett helt OK resultat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.