Team Spiff

Om en segelbåt på västkusten.

12-timmars, resultat

Wow! Vilken dag.

Inför dagen hade alla vädermakare pratat om växlande, svaga vindar och risk för skurar men när dagen väl kom var alla överens om frisk NO eller N om mer vind norröver. Taktiken fick alltså bli att dra sig mot norr och se hur långt vi vågade oss innan vi vände hemåt igen.

I starten var det dock nästan helt stilla och vi låg still utanför Långedrag och åt frukost innan vi startade i väntan på vinden. Sista möjliga starttid, 08:00, kom dock innan vinden och vi startade i nästan stiltje. Först när vi tagit oss ut till rännan på Rivöfjorden kom vinden.

Sträck blandat med något enstaka slag norrut ända upp till Bredbåden utanför Skärhamn. När vi passerade Pater Nosterskären seglade vi rakt igenom svansen till ”Pater Noster Race” när de var på väg ut att runda skären i väster.

Vid Bredbåden diskuerade vi om vi skulle fortsätta mot Måseskär eller vända men vi valde slutligen att vände söderut och hissade spinnakern. En härlig bog ner mot Hätteberget och vi lyckades också bära ner till St. Pölsan men när vinden friskade i fick vi ett par broachar när vågorna byggde upp i motströmmen. Vi hade drygt en knop motström alldeles utanför fyren! Sedan kunde vi falla av litet mot Vinga och hade sån tur att vinden vred precis där så vi bar mot Trubaduren också. Där revs spinnakern och vi styrde in i skärgården.

Nästa punkt blev Valö fyr där vi sedan vände norrut igen. Vi räknade nu med att komma tillbaka till Långedrag en hel timme för tidigt men vi hade inga alternativa rundningspunkter kvar att gå till så det fick gå. Denna tidsuppskattning byggde ju på att vi kunde sträcka upp till Knarrholmen och därefter ta ett eller två slag in till Långedrag. Nej, så blev det inte. Istället fick vi en hård kryss i motström och gick i mål med 28 minuter tillgodo. En stor marginal men betydligt mindre än vad vi trott från början. Vi hade lätt nått Måseskär, och hunnit hem igen, om vi kört på. Nåja, ingen idé att gräma sig i efterhand.

Totalt (preliminärt) skrapade vi ihop 60,7 M vilket med SXK’s handicap, 1,11, gör 54,7 M som vi får räkna. En annan båt seglade längre än oss – 70 M – och slår oss tyvärr på justerat med hela 58,1 M.

En hälig dag blev det och att få åka blåsa i runt fyra timmar är inte fy skam, stundals över 8 knop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: